Rijetka je pojava da žena u trudnoći nosi troje i više djece i da svi prežive ali se i takva čuda dešavaju. Bobbi i Kenny McKay, uposlenik auto kuće i krojačica, iskusili su izazove u začeću zbog Bobinih problema sa hipofizom. Međutim, njihova je radost bila umnožena kada je njihova kćerka Mikayla Marie rođena 3. januara 1996. godine. Kako bi proširili porodicu i dobili ćerku Mikajlu Maru za brata ili sestru, par se odlučio za hormonsku terapiju zbog specifične bolesti majke. “Steel” prenosi da je Bobi, pored hormonske terapije, u svoj režim liječenja uključila i lijekove za neplodnost, uprkos tome što su je medicinski stručnjaci upozorili na mogućnost višestruke trudnoće. Kao posljedica toga, njeni jajnici su bili pod velikim opterećenjem, što je rezultiralo trudnoćom. Početni ultrazvuk otkrio je prisustvo sedam fetusa.

 

Pojava opisana u ovom slučaju bila je pionirski događaj u domenu postupaka plodnosti, jer je odstupila od konvencionalne prakse implantacije više embriona u Bobovu matericu putem vantjelesne oplodnje (IVF). Izvještaj Hastings Centra, pod naslovom “Medicinsko čudo ili medicinski nestašluk? Saga o Macca Seven,” naglašava neočekivanu prirodu ove trudnoće. Dr. Hauser, prepoznajući ponavljajuće slučajeve višestrukih trudnoća i pobačaja kod para, savjetovao im je da razmisle o selektivnoj redukciji. Ovaj medicinski izraz odnosi se na proces ukidanja jednog ili više fetusa kako bi se povećala vjerovatnoća sigurnog porođaja za preostale. Kroz istoriju, bilo je samo nekoliko slučajeva kada su sedmorice rođene, ali nažalost, u svakom slučaju, neke od njih su imale veoma kratak životni vek, koji je trajao samo nekoliko dana ili nedelja. Osim toga, ova konkretna trudnoća može negativno utjecati na zdravlje majke, povećavajući šanse za stvaranje krvnih ugrušaka opasnih po život, krvarenje ili oticanje jajnika, te ekstremno zadržavanje tekućine koje, u rijetkim slučajevima, može dovesti do zatajenja srca.

Uprkos rezervi medicinske zajednice i usred ozbiljnih opomena u vezi sa ogromnim opasnostima koje su uključene, Bobbi, mlada majka, hrabro je zanemarila njihov savjet i odlučila nastaviti s trudnoćom, na kraju rodila sedmoro djece. Ovo postignuće je nadmašilo sve sumorne projekcije, i zapanjujuće, svih sedam novorođenčadi ne samo da su izdržali nego su sada dostigli punoljetnost. Ove osobe su spremne da obilježe svoj 27. rođendan do kraja 2024. godine. Bobi i Kenny vodili su tipično američko domaćinstvo sa svojom kćerkom Mikaylom, nadajući se da će proširiti svoju porodicu. Nisu ni znali da će im se životi nevjerovatno okrenuti. Uprkos svemu, Bobbi je rodila zapanjujućih sedam beba, čime je njihov ukupan broj djece porastao na devet. Prije podvrgavanja tretmanu neplodnosti, par je bio upozoren na mogućnost “višestruke” trudnoće. Psihički se pripremajući za mogućnost blizanaca, Bobbi je bila potpuno zatečena kada je saznala istinu. Sjećanje se urezalo u Kennyjev um dok je sa nestrpljenjem čekao rezultate ultrazvuka, samo da bi čuo kako Bobbin glas drhti kada je otkrila da nosi sedam fetusa. Stručnjaci tvrde da je vjerovatnoća rađanja zdravog djeteta bez ikakvih neuroloških ili fizioloških problema samo 50% kada su u pitanju trojke. Nadalje, gotovo polovina trudnoća s višestrukim fetusima rezultira pobačajem. Zbog nesigurne prirode Bobbine trudnoće, njeno stanje je pomno pratio tim stručnjaka uključujući perinatologe, neonatologe, respiratorne terapeute, medicinske sestre i anesteziologe. Zahvaljujući njihovim zajedničkim naporima, sedmonedeljna beba rođena su u Medicinskom centru u Ajovi devet nedelja ranije nego što se očekivalo, i na sreću, nisu iskusile nikakve komplikacije.

Nakon dugotrajnog boravka u bolnici nakon rođenja, svih sedam novorođenčadi ne samo da su uspjeli preživjeti, već su postigli izuzetne prekretnice u svom razvoju. Bobbi se suočila sa zahtjevnom odgovornošću brige o svojoj novorođenčadi, koja je uključivala zapanjujuću dnevnu potrošnju od 42 boce mlijeka i 52 pelene. U početku je njena porodica pružala neprocjenjivu pomoć i podršku. Dvoje djece rođeno je s cerebralnom paralizom i podvrgnuto je višestrukim operacijama kako bi se samostalno kretalo. Zanimljivo je da je jedan od braće i sestara, Aleksis, čak učestvovao na takmičenju isključivo za decu sa posebnim potrebama. Kako su djeca rasla, volonterska podrška i podrška bebisiterki su pomogli da se Bobbi i Kenny ublaže teret brige o djeci. Bobbi se postepeno vraćao na posao, iako na kraće vrijeme, dok je Kenny ostao predan poslu u fabrici metala. Kako su djeca sazrevala, počela su da učestvuju u kućnim poslovima, a djevojčice su pokazale svoje kulinarske talente pripremajući ukusna jela. U međuvremenu, njihov otac je dečacima usadio snažnu radnu etiku, dodeljujući im obaveze kao što su pranje automobila i održavanje travnjaka.

 

 

Preporučujemo