Ona je jedna od najpoznatijih pjevačica narodne muzike i na sceni je više od pola vijeka. Možda je čudno, ali Vera Matović u karijeri je aktivna od ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S više od pet desetljeća u industriji postigla je golem uspjeh, prodavši milijune ploča i kazeta, primivši brojne nagrade i etablirajući se kao jedna od omiljenih folk pjevačica u bivšoj državi. Uz njezino glazbeno umijeće, posjedovala je izvanrednu sklonost za poslovanje, što ju je navelo da pametno ulaže svoju zaradu. Kao rezultat toga, sada se može pohvaliti ne samo raskošnom rezidencijom na Senjaku, već i cijenjenim asortimanom umjetničkih remek-djela.

Unatoč uvriježenom mišljenju da su pjevači skloni ljubavnim nesrećama, Vera je iznimka s jednim od najtrajnijih brakova u javnosti. Uz supruga Ratomira Matovića, vrsnog harmonikaša, nebrojeno je godina proživljavala uspone i padove. Njihov najveći izvor sreće su djeca Violeta i Miljan.  “Moja kći, koja živi u Beogradu, ima doktorat iz područja ‘Terorizma’, dok je moj sin uspješno završio studij na cijenjenoj američkoj instituciji, specijaliziranoj za ekonomiju. Uvijek su se klonili popularne glazbe i marljivo slijedili unaprijed određeni put prema postignuću.” Izjavila je to renomirana pjevačica ističući nepokolebljiv ponos na uspjehe svoje djece. Vera i Ratomir nisu mogli svjedočiti odrastanju svoje djece onoliko koliko su željeli, s obzirom na zahtjevnost svoje profesije. Univerzalna je želja da svako dijete ima prisutnost i oca i majke u svom životu. Tijekom ranih godina moje kćeri nismo joj mogli posvetiti puno vremena. Međutim, živo se sjećam jednog dana kada je bila u posjetu prijateljici. U tom domu bi se roditelji njezine prijateljice vraćali s posla i okupljali na zajedničkom ručku u određeno vrijeme. Ovo iskustvo istaknulo je važnost roditeljske uključenosti i vrijednost koju ona donosi odgoju djeteta. Dok sam primijetila, bacila je pogled na scenu ispred sebe i upitala: “Majko, kada možemo zajedno uživati ​​u obroku?” Te su mi riječi duboko probole srce. Moj suprug i ja nismo proveli s njom jedva pet dana tijekom cijelog mjeseca. Bila je to bolna spoznaja, ali okolnosti nisu ostavile alternativu. Željela sam pobjeći od svega, no neprestani pozivi i zahtjevi drugih sprječavali su me u tome.

Poštujući obostranu naklonost privatnosti, Vera se dosljedno suzdržavala od iznošenja bilo kakvih detalja o Violeti i Miljanu. Međutim, želi naglasiti da su ona i njezin suprug neizmjerno ponosni na svoju djecu jer su sazreli u osobe velikog integriteta. Rođena 1946. u Čačku, Vera Matović, nekadašnja Vera Ostojić, iako je nakon završene osnovne škole završila učiteljsku školu, sanjala je da postane prodavačica ili pjevačica. Ipak, strast prema glazbi je prevagnula jer je odmalena počela nastupati uz brata Sveleta koji je svirao harmoniku. I bez priznanja, Verin talent je zasjao, dvije godine zaredom osvojivši prvo mjesto na Festivalu “Raspevano Dragačevo”. Nakon što je upoznala Ratomira Racu Matovića, harmonikaša i skladatelja, odlučila se profesionalno baviti glazbom. Vera Matović i njen suprug brzo su stekli slavu ne samo u Čačku već i širom Srbije. Godine 1970. objavila je svoj debitantski singl album s omiljenim pjesmama poput “Sorota sam bez ljubavi”, “Mila moja majko, ti si me rodila”, “Koju bol u srcu nosim” i “Dođi draga, dođi draga”, uz pratnju Ansambla Mite Mićića. Šumadijska diskografska kuća s ponosom je objavila ovu ploču.

 

Njezin put u ozbiljniju pjevačku karijeru započeo je zajednicom s Ratomirom Racom Matovićem, njezinim suprugom. Zajedno su izgradili život koji je uključivao sina Milijana i kćer Violetu te osnovali rezidenciju u prestižnom beogradskom naselju Dedinje. Unatoč njezinoj prisutnosti na lokalnoj glazbenoj sceni više od pet desetljeća, njezino ime ostalo je neokaljano skandalima. Raca i Vera oduvijek su bili nerazdvojni, a pjevačica je svoju nelagodu otvoreno izražavala napisima u tabloidima koji su je povremeno povezivali s drugim muškarcima. Iako žestoko štiti svoju privatnost, ne skriva da joj je glazba omogućila postignuća kojima mnogi teže. Poznato je da se u njihovoj vili na Dedinju nalaze umjetnine vrijedne nekoliko milijuna eura, iako se od nekih slika morala odreći kako bi uložila u njihov dom.

Preporučujemo