Iako je Srbija napravila svoj izbor za pjesmu Eurovizije i pripreme za nastup u Malmöu su završene, intenzivne emocije oko natjecanja ne pokazuju znakove stišavanja. Kao i prethodnih godina, dan nakon finala već su krenuli razgovori o žiriju, glasovanju i pobjedničkim pjesmama. Posebno su građan i izrevoltirani time što za predstavnika nije izabrana Breskvica i njena pjesma Gnijezdo orlovo.

 

Kada govorimo o televizijskim emisijama, nemoguće je zaobići naše najuspješnije ambasadore dosad, Mariju Šerifović i Željka Joksimovića. Tako je bilo proteklih godina, a nepromijenjeno je iu ovoj godini. Događaj koji tek treba da se vidi i sluša dogodio se na K1 televiziji, točnije u jutarnjem programu koji producira i vodi Jovan Joksimović. Među osobama koje su pozvane u studio da stručno komentiraju eurovizijske teme bila je i Leontina Vukomanović, koja je pokazala svoju stručnost u tom području. S obzirom na Leontinino obrazovanje i profesionalna postignuća, to možda i nije iznenađenje. Ipak, vrijedi napomenuti da je pjevačica ranije bila u značajnoj emotivnoj vezi sa sadašnjim supružnikom voditeljice. Surađujući na nizu svojih najuspješnijih pjesama, Leontina i Željko stekli su priznanje kao “zlatni pop par”, neslužbeni nadimak kojim su slavili njihova zajednička postignuća. Od tada je prošlo dosta vremena, pa je priča obavijena maglom zaborava, posebno iz Jovanine perspektive. Gospođa Joksimović, koja je prije dvanaest godina postala ljubazni domaćin, potpuno je sigurna u svoj brak i ne razmišlja o ljubomori. Unatoč okolnostima, postojanje zajedničke fotografije služi kao neosporan dokaz da se mogućnosti mogu ostvariti.

 

Biografija Leontine Vukmanović
Godine 1986. Leontina je krenula na svoj glazbeni put tijekom srednjoškolskog razdoblja. U tom je razdoblju objavila svoje početne pjesme, označivši početak njezine karijere. Leontinin talent i skladatelja i tekstopisca doveo ju je do sudjelovanja na Eurosongu 1991. i 1992. Nadalje, njezine iznimne vokalne vještine zaslužile su joj priznanje na festivalima Mesam i Beogradsko proljeće 1992., gdje je dobila nagrade za svoje izvanredne interpretacije njezine vlastite kompozicije. Počevši od 1992., započela je svoju karijeru pojavljivanjem u televizijskim emisijama i stvaranjem glazbe posebno za djecu. Sljedeće, 1993. godine, postigla je svoj prvi kantautorski uspjeh na festivalu u Budvi s pjesmom “Porok” u izvedbi Filipa Žmahera. Na istom festivalu se afirmirala i kao izvođačica, osvojivši treće mjesto s pjesmom Neću samo tebe da volim.

 

Godine 2002. Leontina je počašćena prestižnom titulom najboljeg ženskog tumača na godišnjoj dodjeli Prinčevih nagrada održanoj u Herceg Novom. Sljedeće godine, kao talentirana kantautorica, Leontina je osigurala prvo mjesto na Beoviziji s očaravajućom pjesmom Čija si koju je prelijepo izveo Toše Proeski. Ova zadivljujuća skladba ne samo da je osvojila brojna priznanja, već je postala i ultimativni hit godine. Godina 2004. Leontini je donijela još veći trijumf jer je sa Željkom Joksimovićem surađivala na senzacionalnom singlu “Leđa o ženu” i očaravajućoj pjesmi “Lana moje” koja ju je dovela do izvanrednog drugog mjesta na Euroviziji. Na prvom Radijskom festivalu nagrađena je prestižnom nagradom za najbolji tekst godine za pjesmu Lane moje, te trećom nagradom i priznanjem umjetničkog vijeća za iznimnu skladbu Krila. Sljedeće godine, na drugom Radijskom festivalu, postigla je nevjerojatan pothvat osvojivši ukupno sedam priznanja za svoju zadivljujuću pjesmu “U nedelje”. Među njima su najviše priznanje festivala, nagrada za najbolju skladbu, priznanje za zapaženu interpretaciju, kao i cijenjene pohvale kolega, sudionika festivala, umjetničkog vijeća i svih akreditiranih novinara. Također, njen izuzetan talent prepoznali su i Radio Sarajevo, koji je njenu pjesmu proglasio najboljom, te Radio Banja Luka, koji ju je također prepoznao kao najbolju skladbu. Godine 2006. Vukomanović je nagrađena prestižnom nagradom Beogradski pobjednik za izniman autorski doprinos. Leontina je 2006. godine osnovala dječji zbor Čarolija koji broji preko tristo talentiranih mladih pojedinaca. Kao umjetnička voditeljica, Leontina je zaslužna i za stvaranje renomiranog dječjeg glazbenog festivala Čarolija. Osim toga, od 2009. godine Leontina je članica upravnog odbora Beogradskog jazz festivala, a od 2010. je i cijenjena članica srednje umjetničke škole Artimedia. Leontininu pjesmu “Čuvaj nam đake” prekrasan je izveo očaravajući zbor, čime je dobila prestižnu počasnu značku Kluba prijatelja IPA-e. Skladala je popularne pjesme za niz renomiranih izvođača kao što su Željko Joksimović, Bojan Marović, Mikij Perić, Romana, Maja Nikolić, Andrijana Božović, Koktel band i brojni drugi.

 

Preporučujemo