Sa nepunih sedam godina Novak Đoković je dao nepokolebljivu izjavu da će postati najveći teniser sveta. Rano je utro sebi put i premašio vlastita očekivanja. Uprkos tome što je cijeli život posvetio tenisu, ostao je svjestan činjenice da je znanje moćno oruđe. On se i danas usavršava u svakom mogućem pogledu a poznato je i da je poliglota i da govori nekoliko jezika.

S obzirom na njegove jedinstvene okolnosti, nije bilo izvodljivo da završi srednju školu na tradicionalan način kao većina učenika. Stoga se odlučio da ispite polaže kasnije kako bi stekao potrebne kvalifikacije. Jelena, njegova supruga  takođe je pohađala sportsku školu. Kasnije je upisala poslovnu administraciju na prestižnom univerzitetu u Italiji, a potom i magistrirala. Njen akademski put kulminirao je odbranom doktorata u Monaku.

Roditelji Novaka Đokovića, Dijana i Srđan Đoković, oboje su imali afiniteta za sport. Dijana se bavila raznim atletskim aktivnostima kao što su plivanje, odbojka i skijanje, a bila je i članica Ski kluba Kopaonik. Bavila se i kulturno-umjetničkim aktivnostima te se dugo godina bavila folklorom. Nakon što je završila osnovnu školu, nastavila je studirati hemiju u srednjoj školi i na kraju upisala tehnologiju na Tehnološkom fakultetu.

Shvativši da joj odabrana profesija ne odgovara, odlučila je da pređe na Fakultet fizičke kulture. Nažalost, njena akademska potraga je prekinuta kada je 1986. otkrila da se zapravo nalazi u drugom stanju . Sa Srđanom se ukrstila tokom zimskog raspusta.
Srđan Đoković je strastveni entuzijasta skijanja. Nakon preseljenja njegove porodice sa Kosova u Beograd po završetku srednje škole, u početku je upisao pravo na univerzitetu, ali na kraju nije završio program. Zimi bi preuzeo ulogu instruktora skijanja u planinskim predelima Kopaonika i Brezovice. Tokom jedne od ovih ekspedicija on je imao susret sa ženom koja će mu na kraju postati supruga.

Preporučujemo