Ritual ispijanja jutarnje kave duboko je ukorijenjen u našu dnevnu rutinu. Na Balkanu se ne radi o pukom ispijanju ovog toplog napitka to je duboko ukorijenjen običaj. Bilo da se radi o domaćem napitku, zaslađenom ili nezaslađenom, s raznim okusima poput čokolade, ili klasičnom espressu ili cappuccinu, mogućnosti su neograničene. Ljubitelji kave razumiju ogromnu radost koju ona donosi, ali također priznaju njen snažan stisak kao naviku koje može biti nevjerojatno teško riješiti se.

 

Uživanje i redovita konzumacija kave može se pripisati dvama primarnim čimbenicima: fiziološkim potrebama i psihološkim navikama. Ovi utjecaji, oba nevjerojatno snažna, tjeraju pojedince da se prepuste užicima kave. Opće je poznato da kofein služi kao lijek za pospanost, omogućujući nam da ostanemo oprezni i budni. Zbog toga su se brojni pojedinci okrenuli kavi kao sredstvu za postizanje ovog učinka. Osim toga, alternativna pića poput energetskih pića postala su popularna zbog svoje sposobnosti da nas opskrbe energijom u vrijeme potrebe. Umjereno uživanje u kavi možda neće štetiti vašem blagostanju. Unatoč tome, važno je voditi računa o aditivima koje stavljate u svoj napitak jer oni mogu imati negativne implikacije. Brojnim pojedincima kava je neizostavan dio dnevne rutine. Međutim, ako ga ne želite konzumirati bez ikakvih dodataka, postoje alternativne opcije koje mogu pružiti i zdraviji izbor i zadržati izvrstan okus. U nastavku su predstavljena četiri najnepovoljnija aditiva za kavu, kao i alternativne mogućnosti koje će obogatiti inherentni okus vaše kave. Izbjegavajte u kavi koristiti slatka vrhnja koja nisu dobivena od mlijeka jer su vrlo štetna za vaše zdravlje. Ovi proizvodi obično sadrže krutine kukuruznog sirupa i djelomično hidrogenirana biljna ulja, koja oponašaju glatku konzistenciju mliječnog vrhnja. Međutim, kukuruzni sirup je prepun šećera i nema nikakvu nutritivnu vrijednost, dok se hidrogenizirana ulja i trans masti povezuju s bolestima srca i dijabetesom. Umjesto toga, odlučite se za nemasno obično ili obrano mlijeko, ili čak bademovo mlijeko, kao zdravu i prirodnu alternativu za vrhnje u vašoj kavi.

 

Vještačke rome
Čisti šećer od šećerne trske i umjetne prehrambene boje mogu pronaći svoj put u vašu kavu dodavanjem aroma poput vanilije, lješnjaka, karamele, mente ili bundeve. Međutim, postoji pametna alternativa za poboljšanje okusa bez povećanja udjela šećera. Jednostavno dodajte nekoliko kapi vanilije, paprene metvice ili različitih ekstrakata orašastih plodova kako biste postigli isti divan okus. Ovi ekstrakti prirodno ne sadrže šećer i vjerojatno ih već imate u smočnici. Ako ste zabrinuti za svoju težinu, ideja o zaslađivačima bez kalorija može se činiti primamljivom. Međutim, brojne studije sada povezuju umjetne zamjene za šećer sa značajnim zdravstvenim problemima, uključujući metaboličke poremećaje, dijabetes i zatajenje srca. Kako biste izbjegli te potencijalne rizike, razmislite o prelasku na potpuno prirodan zaslađivač bez kalorija poput čistog tekućeg ekstrakta stevije. Srećom, ove prirodne alternative postaju sve dostupnije u trgovinama mješovitom robom.

 

Šećer
Dok umjetni zaslađivači mogu imati manji broj kalorija, vrijedno je napomenuti da umjerena konzumacija čistog šećera zapravo može biti zdravija opcija. Ipak, važno je voditi računa o količini šećera koju konzumirate, pogotovo ako često pijete kavu. Samo dodavanjem 2 žličice šećera u svaku od 3 šalice kave tijekom dana, mogli biste unijeti ukupno 48 grama šećera! Ako niste sasvim spremni prijeći na crnu kavu, možete postupno napraviti prijelaz dodavanjem mrvice cimeta za prirodan dodir slatkoće. Iako možda neće zadovoljiti vašu želju za slatkim okusom kave, pomoći će vam u regulaciji razine šećera u krvi i zadržati želju za slatkim pod kontrolom. Za one koji više vole čaj, razmislite o zamjeni šećera medom kao zdravijoj alternativi. Med služi kao prirodni zaslađivač koji sadrži manje kalorija. Dodatno, Doylestown Health ističe prisutnost prirodnih protuupalnih svojstava u medu, dodatno povećavajući njegove zdravstvene prednosti.

Preporučujemo