Mića Orlović, poznata ličnost i voditelj TV Beograd, bio je istaknuta i široko priznata osoba koja je odjeknula kod publike, čak i među onima koji možda nisu lično videli njegov rast, ali ga pamte iz detinjstva.  Ostao je upamćen kao omiljeni voditelj u bivšoj državi. Kao novinar, urednik i voditelj na TV Beograd (TVB), Mića je imao ključnu ulogu u oblikovanju istorije ove nacionalne televizije. Od samog početka zauzima istaknuto mesto, kao inauguracioni voditelj “Dnevnika”, programa koji je potekao iz studija na Beogradskom sajmu. Miloje Mića Orlović, rođen u Valjevu 1934. godine, izuzetno vlada govorom. Međutim, bilo bi netačno pripisati njegovu tečnost isključivo njegovom odrastanju u regionu srpskog govornog područja. Mića otvoreno priznaje da su njegov besprekoran akcenat i artikulacija direktna posledica saradnje sa lingvistima SANU. Ponizno priznaje da nikada nije mogao da parira brzini čitanja Dušanke Kalanj.

 

Dok mu porodica nije nasilno protjerana, ostao je u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata. Za sve vreme okupacije boravio je u Velikom Gradištu, a po završetku rata vratio se u Valjevo. U ovom gradu se aktivno bavio raznim sportovima, uključujući stoni tenis, atletiku, košarku, gde je postigao zapažene uspehe, čak i učlanivši se u cenjeni klub “Metalac”. Razmišljajući o mogućnosti da nastavi karijeru u sportu, često se pitao šta bi moglo biti da nije ušao u medijsku industriju. Tokom služenja vojnog roka u Bileći, svoju medijsku karijeru započeo je kao razglasnik u kasarni. U to vrijeme služio je uz Stipu Mesića, renomiranog organizatora, s kojim je održavao pozitivan odnos.

 

U savremeno doba, ideja o bavljenju medijskom profesijom u radiodifuziji može se smatrati neortodoksnom, ali to nije bio slučaj u prethodnim epohama. Mića Orlović je i nakon preseljenja u Beograd radi daljeg školovanja u Studentskom gradu ostao nepokolebljiv u svojoj posvećenosti radiodifuziji. Nakon uspešne audicije, karijeru je započeo kao radio spiker na Radio Beogradu. Odgovornost za isporuku jutarnjih vijesti zahtijevala je rani početak njegovog dana, rutinu koja je trajala cijeli njegov život. Prelaskom sa radija na novoosnovanu televiziju, preuzeo je ulogu prvog spikera Dnevnika, iako svojoj poziciji nikada nije pridavao toliki značaj kao drugi. Micin uticaj seže dalje od njegovih doprinosa Dnevniku; takođe je stekao priznanje kao voditelj kvizova, iako za relativno kratak period od osam godina.

 

U prošlosti, kvizovi su bili znatno izazovniji, zbog čega su se takmičari preznojili dok su tražili tačne odgovore. Ipak, Mica Orlović je posedovao izuzetan talenat da svojim toplim držanjem, oštroumnošću i nepokolebljivom autentičnošću rastereti živce učesnicima. To ga je dopalo publici, izazivajući njihovo divljenje i poštovanje. Uz to, Mica je bez muke osvojio publiku kao domaćin raznih muzičkih festivala, plenivši ih svojim neospornim šarmom. Godine 1978. prelazi u redakciju stranih programa, gdje preuzima odgovornost distribucije 820 video kaseta mjesečno našim iseljeničkim klubovima na gledanje. Ova okupacija se nastavila sve do 1990. godine, kada je počelo uvođenje satelitskog programiranja. Mića je smatrao da je samo prelazak na satelitsko emitovanje greška, jer su satelitske antene bile skupe i nedostupne većini naših iseljenika u to vrijeme. Ova okolnost je na kraju doprinela porazu Srbije u medijskoj bici. Početkom 1990-ih, Mića Orlović dobija pozive da se pridruži političkim partijama poput SPS, JUL i SRS. Uprkos primamljivim ponudama koje su mu bile predstavljene, on je odlučno odbio i zbog toga je stavljen na prinudni odmor. Na žalost, preminuo je u 79. godini dok je boravio u bolnici.

Preporučujemo