Mnogo ljudi nosi oko zgloba crveni konac ali ne znaju tačno značenje ovog rituala. Prihvaćaju ga poznate ličnosti, posvećeni pojedinci na svom duhovnom putu, kao i naše voljene bake koje ga s ljubavlju pričvršćuju na svoje potomke i potomke. Generacijama su naši preci čvrsto vjerovali da crvena nit posjeduje moć zaštite i zaštite od bilo kakve čarolije.

 

U brojnim društvima diljem svijeta postoji vjerovanje da pojedinac ima sposobnost nanijeti zlo drugoj osobi svojim mislima ili zavidnim pogledom koji baca. Ta se šteta može manifestirati kao bolest, ozljeda ili čak smrt. Urok je sličan strijeli koja izvire iz zavidne i zlonamjerne duše, usmjerena prema meti njihove zavisti. Povremeno ova strijela pronađe svoj cilj, dok ponekad ne uspije pogoditi svoje odredište. Zajednička nit koja povezuje Židove, posebice kabaliste, budiste i hinduse, je “crvena nit”, sveti simbol koji nudi zaštitu, ispunjava duhovne želje i učvršćuje zavjete. Nošenje crvenog konca na lijevoj ruci, poznatog kao “rojte bindele” na hebrejskom, široko je rasprostranjeno vjerovanje u njegovu sposobnost da zaštiti od loših učinaka urokljivog oka. Obično izrađena od osjetljive vune, ova se nit nosi kao narukvica za zaštitu od loše sreće.

 

Crvene niti, koje potječu iz Izraela, povremeno se namotaju u značajnim količinama oko mjesta ukopa Rahele, štovane biblijske osobe, koja se nalazi u neposrednoj blizini Betlehema. Vjerovanje koje okružuje ove crvene niti ukorijenjeno je u njihovim percipiranim izvanrednim sposobnostima, jer se smatra da donose sreću i osiguravaju božansku zaštitu onoga tko ih nosi. Kako bi zaštitili svoje bebe od mogućih štetnih uroka i potražili božansku zaštitu, neki židovski pojedinci pridržavaju se drevnog običaja vezivanja crvenog konca na krevetić, vjerujući da će služiti kao zaštita od zlih sila i zazvati Božju milost. . Sveta hinduistička nit poznata kao Kalava, ili “mauli” na hindskom, ima značajnu važnost u hinduističkim ritualima kao što su Yajna, Puja i sankalpa. Tijekom molitvenih obreda, svećenik vezuje ovu nit oko ruku bhakta. Muškarci i neudate žene ga nose na desnoj ruci, dok ga udate žene nose na lijevoj ruci. Ovaj simboličan čin vezanja kalave označava namjeru pojedinca da ispuni svoj duhovni zavjet.

 

Tijekom kasnih 1990-ih trend crvenog konca stekao je popularnost među poznatim glazbenim i filmskim ličnostima u Sjedinjenim Državama, uključujući Madonnu, Michaela Jacksona i Rosie O’Donnell. Ovaj se trend kasnije probio do mlađih generacija Hollywooda. Iako oko nje postoje brojni mitovi, istina je da je narodna medicina upravo ono za što se predstavlja. Prema narodnom vjerovanju, omatanje crvenog konca oko zgloba ima potencijal ublažiti bolove u zglobovima i poboljšati cirkulaciju krvi. Vuneni konac može utjecati na cirkulaciju jer pokreće upalni odgovor koji dovodi do smanjenja protoka krvi. Osim toga, vunena nit djeluje kao generator nižih razina statičkog elektriciteta. Kada je riječ o održavanju čistoće, vuna je optimalan materijal za regulaciju tjelesne temperature. Njegov jedinstveni sastav omogućuje koži pravilnu ventilaciju, a istovremeno posjeduje i terapeutska svojstva. Kroz povijest, pojedinci su tražili olakšanje od zubobolje, glavobolje i bolova u leđima jednostavnim činom nanošenja autentične, neobrađene vune izravno na zahvaćeno područje. Štoviše, prijevremeno rođena djeca često su bila umotana u utješne zagrljaje ovčjeg runa. Naše bake su vjerovale da se bradavice mogu liječiti vunenim koncem. Za primjenu ovog lijeka crveni vuneni konac se pričvrsti oko zgloba ako je bradavica na prstu (ili oko gležnja ako je na nozi). Ova nit se nosi neprekidno u trajanju od dva tjedna. Nakon toga se odjeća nošena tijekom tog razdoblja uklanja i zakopava u zemlju. Kako se nit raspada (otprilike u roku od mjesec dana), kaže se da će i bradavica nestati.

Preporučujemo