Danas je Badnji dan a sutra najradosniji pravoslavni praznik Božić. Okupite se sa svojim najdražima i izmolite molitvu za Badnjak, moleći da sreća i dobro zdravlje prožmu vašu obitelj, osiguravajući godinu ispunjenu blagostanjem. Ujedinimo se u ljubavi, miru i slozi u susretu s najradosnijim kršćanskim slavljem – Božićem. Ovi su dani popraćeni mnoštvom intrigantnih vjerovanja i običaja koji kod ljudi izazivaju jedinstvene emocije, sugerirajući duboko poštovanje koje su morali gajiti naši preci. Jasna Jojić, etnologinja, opširno je objasnila običaje koji se obilježavaju na Božić.

 

Jelo treba pripremiti i postaviti na stol domaćica, pridržavajući se tradicije koju diktiraju crkva i dogmatski običaji. Kao dio ove običajne prakse, uobičajeno je da se na stolu nađe neki oblik biljke, poput trave ili žitarica kupljenih na tržnicama. Osim toga, svijeća je obično uključena u aranžman, često smještena unutar zrna i osvijetljena. Za potpuni božićni doživljaj idealno bi bilo da uz tradicionalno božićno jelo, prebranac, bude i križ. Naravno, neizostavan je kruh, poneki kolačić, salata i kiseli kupus koji je u ovo vrijeme posebno popularan. Uz to, sušeno voće je prikladan izbor jer simbolizira sezonu božićnih drvaca, hrastova, žireva i češera. U srpskoj tradiciji vjerovalo se da neke biljke, poput oraha, zbog svoje tvrdoće štite od zlih demona. Zbog toga bi mnoge domaćice u raznim krajevima Srbije cijele orahe, još u ljusci, bacale u kutove svojih domova. Ovaj se čin smatrao načinom da se kuća zaštiti od bilo kakve potencijalne nesreće ili štete, osiguravajući njezinu zaštitu sa svih strana.

 

 

Uobičajeno je da se većina suzdržava od trošenja novca na ovaj dan jer se vjeruje da će to donijeti financijski prosperitet tijekom cijele godine. Savjetuje se da se ne posuđuju stvari iz vlastitog doma, niti se nešto smije iznositi. Osim toga, preporuča se izbjegavati korištenje oštrih predmeta poput igala ili škara jer mogu naškoditi. Druga tradicija uključuje stavljanje noža iza vrata, blizu praga, na Božić, kao sredstvo zaštite obitelji. Nadalje, običaj je da se od večeras ne baca smeće do naredna dva dana, jer se vjeruje da je sreća ušla u kućanstvo uz božićno drvce. Moje je mišljenje da tim običajima trebamo pristupiti racionalno, držati ih srcu, vjerovati u njihov značaj i izbjegavati biti pretjerano fiksiran na njih. Uz mnoštvo vjerovanja i običaja koji obogaćuju našu tradiciju, od najveće je važnosti upućivanje molitve Bogu za dobrobit naših najmilijih.

Molitva koja se uči na Badnjak:

O Gospodine Isuse Kriste, naš božanski Spasitelju, ti si nam darovao stablo života u raju, darujući nam vječno blaženstvo, dok nam je također zatvorio put u nebo zbog naših grijeha. Ipak, svojim si nas milosrdnim činom na krsnom stablu vodio prema spasenju i podigao nas iz našeg palog stanja. Sada ponizno molim tvoj blagoslov za ovo stablo, kao simbol tvog svetog križa, stablo života, i podsjetnik na tvoje blagoslovljeno rođenje. Na isti način na koji su pastiri u Betlehemu pobijedili surovost zime grijući se gorućim drvima i ponizno došli pokloniti Tebi, božansko utjelovljenje, mi Te molimo da doneseš izbavljenje u naše domove kroz pročišćujući plamen. Sve nas preobrazi, da možemo ponizno priznati Tvoje rođenje, pronaći spasenje i postati dio Tvoje Crkve, koja je prispodobljena stablu života. Vaša dobrota i ljubav zaslužuju našu najveću hvalu, sada i zauvijek, dok slavimo Oca, Sina i Duha Svetoga, kroz svu vječnost. Amen. Na ovu svetu Badnju večer spominjemo se rođenja Gospodinova i častimo drvo križa koje simbolizira život i uskrsnuće. Da bismo posvetili naše domove, poškropimo ih ovom posvećenom vodom, zazivajući imena Oca, Sina i Duha Svetoga. Amen.

Preporučujemo