Major policije Bojana Otović Pjanović iznosi detalje istrage o ubistvu Danke Ilić i otkriva ulogu pripadnika MUP-a u osumnjičenom Stenu Jangu. Zatečena je situacija da su Srđan Janković i Dejan Dragijević automobilom udarili devojčicu Danku Ilić. Takođe je otkrila da postoji dobar razlog da roditelji Danke Ilić budu višednevno ispitivani.

– Svaki dan dovodimo mamu, tatu, najbliže prijatelje i rodbinu na razgovor. Nama jednostavno nema smisla da bi dijete nestalo za to vrijeme. Veoma je teško doći do terena. Činilo se da je nemoguće da dijete sve to samo savlada, preskoči sve te prepreke, pređe i stigne do ulice. Major policije Bojana Otović Pjanović rekla je za istragu nakon nestanka Danke Ilić da je žalosna što se to dogodilo.

– Činilo se da nismo očekivali da će se nešto tragično dogoditi u tako kratkom periodu. Kako smo rekli, a kako je rekao ministar Gačić, pretres terena je obavljen uz korištenje većeg broja raspoloživih tehničkih sredstava kako bi se isključila mogućnost nesreće u kojoj je djevojka pala u to područje. To nam jednostavno nije moguće, a naravno da neki sumnjaju u to. Iskreno se izvinjavam roditeljima i porodici devojčice Danke Ilić i hvala im na razumevanju i strpljenju i verujem da razumeju zašto se to desilo. Stvari su očigledno bile nepredvidive.

– Neću iznositi detalje njihovih izjava, samo ću reći da su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela, opisali način na koji su počinili krivično djelo, i na osnovu svega toga i na osnovu svih dokaza koji su je sakupljen, tužilac jasno Jedno krivično djelo je klasifikovano kao teška zavjera radi izvršenja ubistva. Nakon što je Danka Ilić prijavljen nestanak, policija je otišla u Banikopolje i na ulici nije zatekla tragove proklizavanja niti tragove saobraćajne nesreće.

– Nema znakova kočenja. Kako sam objasnio, stajali su dva i po minuta prije nego što su ušli na taj parking. Onda su se okrenuli. Krenuli su ulicom sa blagim nagibom. Putovali su veoma malim brzinama kada su udarili devojčicu, tako da nije bilo traga kočenja. Videćemo šta će dalje biti kada nađemo Danku.

– Samo sam želio da kroz ovaj primjer nešto naučimo, a rezultati su, nažalost, bili tragični. Danka bi za sve građane trebalo da postane simbol njihove odgovornosti da priđu deci kada ih sretnu na ulici ili ih zateknu bez nadzora. Svi imamo ličnu odgovornost da ovakve stvari shvatimo ozbiljno i da nikada više ne ponovimo ovu grešku. Sve što se dogodilo dogodilo se u vrlo kratkom roku i mogli smo to spriječiti. Majorka je opisao incident kada je otac ubijene Danke Ilić zaustavio auto u kome se nalazila njegova ćerka i pitao Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića da li su je videli, a oni su mu rekli da nije u pitanju užasan čin.

– Zamislite kada je otac sreo te ljude, ako mogu tako da ih nazovem, u 13.57 sati, a oni su negirali da je dijete bilo tamo… zamislite da bi ljudi nakon toga mogli mirno spavati i učestvovati u potrazi uživo tog dana Samo primam naređenja od njihovog menadžera… Ne znam kakav bi to lik trebao biti. Da neko uradi ovako nešto, ne znam da li se to može nazvati ljudskim činom, osim da je to ozbiljan, užasan čin. Major Bojana Otović Pjanovich je zaključila da takve stvari neće proći nekažnjeno.

Preporučujemo