U bivšoj državi se jaqko puno ulagalo u kulturu što je za posljedicu, između ostalog imalo i jaku kinematografiju i veliki broj talentiranih i kvalitetnih glumaca. Jedan od njih je bio i Miša Janketić koji je ostvario ve4liki broj uloga. U osamdesetoj godini života u Beogradu je preminuo Mihailo Miša Janketić, cijenjeni glumac, koji je svojim radom i magnetskom prisutnošću ostavio za sobom izuzetnu umjetničku ostavštinu i dubok utjecaj na industriju.Prema riječima Predraga Gage Antonijevića, srpskog redatelja koji je s Mišom Janketićem imao blisko prijateljstvo i dugogodišnju suradnju, bio je svjestan skore smrti glumca. Antonijević je u razgovoru za medije otkrio da je Janketić do poslednjih trenutaka imao podršku i prisustvo svojih najmilijih.

 

Na Mišu, izvanrednog umjetnika i vrlinskog čovjeka, nedavno mi je skrenuo pozornost njegov sin Mark, koji me obavijestio o njegovoj skoroj smrti. Tijekom njegovih posljednjih trenutaka grlila ga je nazočnost dragih osoba.

Tijekom svoje slavne i raskošne karijere Miša Janketić je svojim prisustvom krasio kazališne daske, tumačeći više od stotinu likova u raznim kazališnim predstavama, ponajviše na području jugoslavenske drame. Ne samo da je ostavio neizbrisiv trag u kazalištu, već je dao značajan doprinos i na području filma, televizije i radija.

Dobitnik priznanja poput Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade i cijenjene Nagrade za životno djelo “Pavle Vujisić”, izbijao je kao pobjednik u svim značajnim sferama glumačkog i društvenog priznanja.

 

Rođen u Novom Sadu 24. svibnja 1938., završio je srednju školu u Beogradu prije nego što je krenuo na studij književnosti na Filozofskom fakultetu. No nakon tri godine, 1958., odlučuje se baviti glumom i postaje student Akademije za kazalište, radio, film i televiziju. Pod vodstvom profesora Mate Miloševića uspješno je završio Akademiju 1962. godine.

Nakon što je posljednje dane proveo u društvu svojih najmilijih, Miša je izrazio namjeru ostati uz njih dulje vrijeme.

Prije braka nisam bio svjestan datuma vlastitog rođendana. Moja supruga i djeca su ti koji vode sve pripreme i brinu se da se to proslavi. Osobno, nikad nisam volio tulume ni metež koji ih prati. No, s obzirom na to da ove godine slavim moj 80. rođendan, doći ćemo svi zajedno na slavlje.

Unatoč mojoj suzdržanosti, naći ću način da izdržim svečanosti ako su oni oduševljeni time. Raduje me sreća mojih najmilijih. Prepoznajući značaj koji ovaj dan za njih ima i svjedočeći radosti koju im donosi, motiviran sam da za njih osmislim još jednu posebnu prigodu – sa smiješkom je prije godinu dana ponosno izjavio Janketić.

 

Tijekom svojih šezdesetih doživio sam razdoblje snage i vitalnosti koje čuvam u svojim sjećanjima. No, svjestan sam da ova faza ne može trajati beskonačno. U ovoj fazi mog života, moja primarna želja je dobro zdravlje kako bih mogao kvalitetno provoditi vrijeme sa svojom voljenom obitelji.

  • U prošlosti sam se prepustio taštini koja često prati umjetnike, ali i profesionalce poput liječnika, arhitekata i odvjetnika. Možda nas u njihovim očima smatraju tek djecom, ali o nama se mnogo raspravlja. Dok razmišljam o svojoj karijeri, više ne gajim ambicije za postizanjem novih visina ili davanjem revolucionarnih doprinosa. Mnoge moje životne težnje su ispunjene, a to je više nego dovoljno da se smatram ispunjenom osobom.

U početku je njegov pohod u svijet zabave imao oblik pjevačke karijere. Na početku je osvojio publiku iskrenom melodijom koja je opisivala nevolju siročeta koje žudi za prisutnošću svoje majke. Kako je vrijeme prolazilo, njegove vještine su se poboljšavale, a on se upustio u novi pothvat sa svojih dvanaest godina – putujuću kazališnu trupu u kojoj je pokazivao svoje talente zajedno sa svojim vršnjacima.

 

U tom razdoblju jedna mu je Ciganka, proučavajući crte urezane na dlanu, prorekla buduću slavu, izjavivši da će njegovo ime odjekivati ​​cijelom Jugoslavijom. Godine 1956. uspješno je završio studij na cijenjenoj Prvoj muškoj gimnaziji, a potom i diplomirao književnost. No, ubrzo je pronašao svoj pravi poziv i prebacio se na renomiranu Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju, koju je naposljetku diplomirao glumu 1962. godine.

Tijek njegove karijere doživio je neočekivani preokret sedam godina kasnije kada je njegova drama “Kad su cvjetale tikve” naprasno skinuta s repertoara zbog političke neprimjerenosti.

Kao posljedica toga, našao se na meti i progonu, što ga je natjeralo da prekine veze sa Savezom komunista i potraži utjehu u mirnim brdima gdje je svoje vrijeme posvetio čuvanju ovaca. Nakon pauze od devet mjeseci, trijumfalno se vratio u kazalište, spreman ponovno osvojiti publiku svojim talentom.

U mladosti je donosio glupe odluke vođen ljubavlju i doživio razočaranje kada nije uspio pridobiti naklonost djevojke kojoj se divio. Godine 1966. u Sarajevu mu se susreću putevi sa Svjetlanom Knežević, talentiranom balerinom i glumicom. Njihova veza dogodila se šest godina kasnije i rodila su četvero djece: Radomira, Marka, Ivu i Milicu. Marko se proslavio ulogom inspektora u hvaljenoj seriji “Ubojice mog oca”. Slijedeći obiteljske umjetničke korake, Milica je diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti i trenutno se razvija kao glumica. Iva je, pak, prigrlila baletnu karijeru te je u sretnom braku s vaterpolistom Aleksandrom Ćirićem s kojim dijeli radost odgoja dvoje djece. Iako je Mihailo u početku možda želio da njegova djeca izaberu drugačije puteve, na kraju je prihvatio i podržao njihove odluke. Zanimljivo, Radomir je skrenuo s umjetničke sfere i umjesto toga se posvetio policiji, radeći kao predani policajac.

Preporučujemo