Tinejdžerica, stara 14 godina, obratila se internetskoj zajednici Reddit tražeći savjet za dilemu koja ju muči. Djevojčica živi u Sarajevu, gdje su joj roditelji razvedeni. Otac joj je pravoslavac koji živi u Moskvi, dok je majka islamske vjere. Djevojčica ima veliku želju prijeći na kršćanstvo, točnije na pravoslavlje, no njezina majka ne podržava njezinu odluku. Djevojka je vrlo detaljno izrazila svoje emocije i dobila brojne preporuke u komentarima. Djevojčica je objasnila da je njena majka porijeklom iz okoline Srebrenice, te da je tamo upoznala svog oca. U početku se nitko nije protivio njihovoj vezi, ali su bili obeshrabreni da zasnuju obitelj zbog razlika u njihovim kulturama i religijama. Nakon rata i završetka školovanja u Sarajevu, majka djevojčice nastavila je vezu s ocem sve do 2009. godine, kada je saznala da čeka dijete.

“Moj otac je bio zadovoljan svojim životom, ali ga je financijska situacija nagnala da potraži posao u inozemstvu kada sam imala samo tri mjeseca. Unatoč njihovom razvodu, redovito mi šalje alimentaciju i održavaju dobar odnos. Sada, četrnaest godina kasnije, moj otac i ja često komuniciramo, a on putuje iz Moskve da me vidi jednom mjesečno. Kao dijete upoznala sam se s islamom, ali unatoč tome moje srce i osjećaji me i dalje vuku prema pravoslavlju”, četrnaestogodišnja započela je svoju priču godišnja djevojčica. “Toplina i mir koji su me obavili prilikom mog prvog posjeta crkvi su nezaboravni. Iako sam još mlad za odluku, ne vjerujem da mi je mjesto u centru Sarajeva, gdje ljudi odbacuju različitosti. Želim stajati visoka i ponosno izjavljujem svoja uvjerenja, ali nemam snage za to.

Nisam sigurna što učiniti”, zaključila je svoju ispovijest. Grupa Redditora bila je podijeljena u svojim savjetima maloljetnici koja se suočava s teškom situacijom sa svojom majkom. Neki su predložili da ne zamjeraju majci i da svoje zanimanje za kršćanstvo zadrže za sebe dok se ne osamostale. Drugi su vjerovali da treba biti vjeran sebi i da nikome ne dopuštaju da im diktira uvjerenja. Jedan ateist Redditor podijelio je svoje osobno iskustvo s članovima obitelji koji nisu mogli prihvatiti njihova uvjerenja, dok je drugi Redditor podijelio kako se nalazio u sličnoj situaciji s roditeljima različite religije. Međutim, neki Redditori bili su skeptični prema ovoj priči, budući da su na Sarajevo gledali kao na grad poznat po toleranciji i različitosti.

Jedan od komentara na priču o Sarajevu je glasio: “Djetinjstvo sam proveo u Sarajevu i pohađao sam škole s pojedincima različitih vjera. Moji najbliži prijatelji su pravoslavne i katoličke vjere. Stoga, bilo kakve glasine da je Sarajevo mjesto neprijateljstva treba Naravno, od svakog pravila postoje iznimke, a postoje i fanatici koji pokušavaju potaknuti međusobnu mržnju.

Preporučujemo