Postoji pet oblasti na planeti sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka, kako su pokazala naučna istraživanja. Naime stručnjaci pokušavaju da otkriju koja je tajna dugovječnosti pa su provodili razne studije.  Ove oblasti su Barbadija, koja se nalazi na ostrvu Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, grad Loma Linda u Kaliforniji, Ikarija u Grčkoj i poluostrvo Nicoya u Kostariki. Pojedinci koji su živjeli najduže na Zemlji prepoznati su po svojim životnim navikama koje promovišu dobrobit, dobro izbalansiranoj ishrani i optimističnim pogledima. Prioritet daju druženju kad god je to moguće. U ovim zonama, otprilike 90% ishrane ljudi sastoji se od ugljikohidrata, a oni prvenstveno konzumiraju žitarice, mahunarke i korjenasto povrće. Ako vas zanima kako započinju dan, evo nekoliko primjera njihovih tipičnih menija za doručak:

 

Doručak na japanskom ostrvu Okinava uveliko se razlikuje od onoga što većina Srba konzumira ujutru. Uobičajeni doručak obično se sastoji od raznih namirnica, uključujući kuvani pirinač u kombinaciji sa fermentisanim zrnom soje. Obrok se često upotpunjuje miso supom, nori algama, svježim i kiselim povrćem, te komadom ribe na žaru i/ili tofuom. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa tipičnim doručkom Srba, koji obično jedu neki oblik žitarica ujutru u svojim domovima. Građani Ikarije svaki novi dan započinju ispijanjem umirujuće šolje biljnog čaja, često pripremljenog od samoniklog bilja koje su lično sakupili i osušili. Da bi ojačali imunitet, na prazan želudac uzimaju kašiku meda lokalnog porekla i ispiru je šoljicom kozjeg mleka. Za svoj prvi obrok u danu uživaju u samospečenom hlebu od celog zrna, dok ga kombinuju sa domaćim sirom, jogurtom i baštenskim svežim povrćem, kako prenosi un kufer.

Mnogi stanovnici Linda Loma radije doručkuju zobene pahuljice, posebno kada su u kombinaciji s njihovim domaćim voćem i bez ikakvih umjetnih zaslađivača. Za poboljšanje okusa, zobene pahuljice se često začine cimetom i obogaćuju biljnim mastima iz orašastih plodova, čime se osigurava da je ukusna i nutritivno uravnotežena. Pirinač i pasulj su omiljeno i često konzumirano uparivanje u mnogim zemljama Latinske Amerike, uključujući Kostariku, gdje se jede barem jednom dnevno. U plavoj zoni Nikozije, mješavina crnog pasulja, pirinča i asortimana voća i povrća poput avokada i paradajza je posebno popularna. Često se uživaju i papaje i banane. Uz pirinač i pasulj, lokalno stanovništvo često uživa u domaćim pečenim jajima, koja se mogu poslužiti kao kajgana ili omlet.

Na Sardiniji doručak nema isti značaj kao u drugim kulturama. Talijani, generalno, ne stavljaju veliki naglasak na obrok i umjesto toga daju prednost kvalitetnoj šoljici kafe za početak dana. Istorijski gledano, sardinski pastiri su započinjali dan jednostavnim doručkom koji se sastojao od tankih lepinja od pšeničnog brašna, praćenih domaćim ovčjim sirom i šoljicom mleka. U današnje vrijeme još uvijek postoje pojedinci koji konzumiraju jelo koje se sastoji od mlijeka i starog kruha koji je u njemu natopljen. Osim toga, možete naići na svježe voće koje je ubrano sa drveta koje se nalazi u objektima navedenim na meniju.

Preporučujemo