Jabuka je voće koje se kod nas najviše konzumira.. Ovi plodovi su poznati pod različitim nazivima u različitim kulturama, kao što su jabelko, jaboko, jabela, jabuko i jablan.Jabuka je član porodice ruža.Koreni stabla jabuke mogu se pratiti do regiona koji se nalazi između Kaspijskog jezera i Crnog mora.Arheolozi su otkrili dokaze koji ukazuju na to da su ljudi uživali u okusu jabuka od otprilike 6.500 godina prije Krista.

Jabuke posjeduju dovoljan nivo prirodnog šećera, zbog čega nije potrebno dodavati šećer prilikom pravljenja džema. Ova vrsta džema je i zdravija opcija. Međutim, ako više volite verziju sa šećerom, u navedene sastojke možete dodati 500 g šećera. Alternativno, za one koji traže zdraviju alternativu, prirodni zaslađivač stevije je opcija.

Sastojci:
Ukupno 750 grama naribanih jabuka.
Preporučena količina za iseckanu šargarepu je 250 grama.
Zapremina od 100 mililitara jedinjenja poznatog kao voda.
1 burbon vanilin šećer

cimet
Karanfilić je moguće koristiti kao začin, ali nije obavezan.
Iscijedite sok od pola do cijelog limuna.

Priprema:
Započnite temeljnim pranjem, guljenjem i ribanjem jabuka. Zatim ih isjeckajte na male komadiće štapnim mikserom ili blenderom.Navedene komponente sjediniti sa ostalim potrebnim sastojcima, te smjesu prebaciti na šporet.Zagrijte smjesu dok ne proključa, a zatim smanjite vatru na nisku. Povremeno miješajte smjesu dok je kuhate oko 40 minuta.Prilikom kuhanja moguće je stvaranje pjene na površini preparata. U tom slučaju potrebno je ukloniti pjenu prije nastavka.
Nakon što se džem zagrije, pažljivo ga prebacite u sterilizirane staklene posude. Ove posude treba dobro oprati i potom sterilisati u pećnici na temperaturi od 100 do 110 stepeni Celzijusa. Da bi se stvorio vakuum, potrebno je tegle zatvoriti, a zatim ih kratko preokrenuti.Preporučljivo je da se džem postupno hladi, a zatim stavlja na mjesto koje je suvo i hladno za skladištenje.

Preporučujemo