Avokado je relativno nov dodatak na našim prostorima, koji potiče iz Južne Amerike. U tim krajevima se ponekad naziva i “aligatorska kruška” zbog sličnosti sa pomenutim reptilom. Avokado je u Americi a primjer skoro obavezan sastojak mnogih obroka.Trenutno, voće koje je najtraženije je avokado, posebno u regijama kao što su Meksiko i zapad Sjedinjenih Država gdje se pretežno uzgaja. U proizvodnji ovog voća prednjači Kalifornija, koja je posljednjih godina postala najveći proizvođač.

Smatra se da je ova konkretna namirnica izuzetno korisna za zdravlje i nevjerovatno je bogata raznim hranjivim tvarima. Posebno se može pohvaliti visokom koncentracijom vitamina E i B, kao i značajnom količinom visokokvalitetnih vlakana. Osim toga, sadrži obilje kalija, uz nekoliko drugih esencijalnih minerala. Ova hrana je nevjerovatno raznovrsna i može se konzumirati na mnogo načina. Evo nekih od najpopularnijih načina konzumiranja.Avokado može biti odličan dodatak svakoj salati.Ovaj svestrani sastojak može biti divan dodatak salati kada se kombinuje sa drugim komplementarnim sastojcima kao što su krastavac, luk, paradajz, paprika, biber, limunov sok i so.

 

Kada su u pitanju predjela, avokado je popularan izbor. U ovom raznovrsnom voću možete uživati ​​na različite načine, od jednostavnih kriški na tanjiru do složenijih recepata kao što su gvakamole ili tost od avokada. Njegova kremasta tekstura i blag okus dobro se slažu sa širokim spektrom drugih sastojaka, što ga čini izborom za one koji traže zdrav i zadovoljavajući početak obroka.Počnite odabirom zrelog avokada, zatim ga prepolovite i uklonite košticu. Zatim dodajte malu količinu limunovog soka u sredinu avokada, a na vrh stavite kuhane škampe. Pokapajte još limunovog soka i dodajte malo kreme. Za kraj kremu pospite crnim kavijarom. Za serviranje iznesite ovo izvrsno jelo u staklenim šoljama sa malom kašikom.

Avokado se može koristiti kao namaz.Guacamole, popularni namaz od avokada, lako se pravi tako što se avokado izgnječi viljuškom i doda se sitno seckani luk, paradajz i sok od limuna. Važno je da ga namažete na kruh neposredno prije konzumiranja jer ima tendenciju da brzo potamni.Avokado se često koristi kao dodatni sastojak za poboljšanje obroka.Osim tri gore spomenute metode, uključivanje kao dodatak obroku je također opcija. To možete postići tako što ćete ga prepoloviti i politi limunovim sokom, a zatim začiniti solju i biberom. Na kraju ga konzumirajte uz krišku hljeba uz obrok. Avokado je više nego samo izvor hrane; mogu se pohvaliti i impresivnim zdravstvenim prednostima. Ove prednosti uključuju sposobnost zaštite srca, smanjenje nivoa holesterola i sprečavanje bolesti prostate, između ostalog.

Preporučujemo