Monah Arsenije, poznat po svojim mudrostima, osvrnuo se na današnji snobizam i nedostatak brige za ljudske živote, ističući da se takvo ponašanje često prikazuje kao pozitivno u medijima. On smatra da se danas mnoge neprimerene stvari glorifikuju u javnosti, što nije dobro za društvo.

Monah Arsenije istakao je da često pronalazi primere ljudskog šašavluka i ludila u medijima, te da ih koristi kao pouku o tome kako ne treba postupati. Ponekad, međutim, naleti na primere koji se glorifikuju, a zapravo promovišu nebrigu i površnost.

Jedan od takvih primera koji je izdvojio je život bivše teniserke Ane Ivanović i njenog supruga Bastijana Švajnštajgera, koji su živeli u luksuznom penthausu u Čikagu. Monah Arsenije je naglasio da iako su oboje zarađivali dovoljno novca, živeli su u iznajmljenom stanu u hotelu “Valdorf Astorija”, plaćajući mesečno 30.000 evra plus dodatne troškove za različite usluge. Ovo je, po njegovim rečima, vrhunski snobizam i nedostatak osećaja za stvarnost.

Monah Arsenije je naglasio da se danas cene pogrešne vrednosti koje se predstavljaju kao pozitivne, dok se prave vrednosti zanemaruju. Smatra da većina ljudi živi na način koji nije pravi put ka napretku.

Njegov stav izazvao je iznenađenje kod mnogih, posebno zbog kritike upućene Ani Ivanović, koja je dugo godina bila predstavnik Unicefa i pomagala ugroženima širom sveta. Monah Arsenije, međutim, ističe da je važno osvestiti problem nepravih vrednosti koje se promovišu, bez obzira na status ili angažman pojedinaca u humanitarnim aktivnostima.

Preporučujemo