Žikna dinastija je serijal filmova koji je doživio ogromnu popularnost u Jugoslaviji a i danas se redovno reprizira. Neke od legendarnih izjava her Žike su danas postale jako popularne i znaju ih i stari i mladi. Prošlo je punih trideset godina od odlaska glasovitog Dragomira Bojanića Gidre, čija je razina slave i danas gotovo nedostižna za nebrojene umjetnike.Čak i generacije koje se još nisu rodile u vrijeme snimanja slavne Žikine dinastije i danas pronalaze uživanje u pustolovinama omiljenog junaka Žike Pavlovića.Ženio se tri puta, ali uvijek s istom ženom, glumac je posjedovao neosporan šarm koji je bilo nemoguće ponoviti.

 

Nakon što su se putevi ukrstili tijekom studija na sveučilištu, njih dvoje krenuli su na bračno putovanje 1966. Međutim, njihova je veza naišla na dosta izazova, što je dovelo do razdoblja razdvojenosti i kasnijeg pomirenja, kao što je puka pomisao da žive jedno bez drugoga pokazalo se nepodnošljivim. Usred turbulencija njihove zajedničke egzistencije, 1970. godine na svijet je došla prelijepa kći Jelena.

  • O osobnom životu Dragomira Bojanića u današnje vrijeme svjedoči Jovan Stojanović, inače unuk rođenog brata Milomira. Unatoč tome što je u trenutku Gidrine smrti imao samo sedam godina, on se živo sjeća na svog djeda-strica.

Jovan se prisjeća da ga je često posjećivao u njegovoj rezidenciji u blizini Kalemegdana. Unatoč tome što je bio dio Žikine dinastije, u svakodnevnom životu zadržao je dosljedno veselo i optimistično držanje. Jovan tvrdi da ga nikada nije vidio da osjeća tugu ili da se namršti.

 

“Napominje da je lažno tvrditi da je njegov djed bio nitkov.Moj djed je imao duboku ljubav prema mojoj baki Ljiljani, što je ponekad rezultiralo nesuglasicama. Zbog toga su često išli svaki svojim putem, ali on je uvijek pronalazio put do nje.

Unuk Dragomira Bojanića Gidre odbacio je tvrdnje da su za njegov odlazak krive druge žene, istaknuvši da je njegovu manekensku karijeru potaknuo atraktivan izgled koji mu je omogućio pristup svijetu mogućnosti.

Posljednjih godina posvetio se brojnim kampanjama za renomirane brendove, sudjelovao na modnim revijama, pa čak i zapaženo nastupao u glazbenim spotovima.

Ime Žika Pavlović nadaleko je poznato, jer je svojom ulogom ostavio neizbrisiv trag u našoj filmskoj industriji. Izlio je svoje srce i dušu u taj lik, čak je dodao i svoj osobni pečat scenariju. Jovan, za kojeg se vjeruje da je naslijedio djedovu karizmu, podijelio je ovo saznanje.

 

U mladosti je glumac doživio tragičan gubitak oba roditelja. Majka Novka umrla je od tuberkuloze, a otac Jovan, oficir srpske vojske, tragično je stradao. Dok je boravio u Kragujevcu, pohađao je srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Dodatno, kvalifikacije je stekao na kemijsko-tehnološkom smjeru STŠ Kragujevac. Nedugo nakon toga zaposlio se u Tvornici konzervi Crvena zvezda, gdje je ostao godinu dana.

  • U tom je razdoblju otkrio svoju strast prema glumi, pozivu koji će oblikovati cijeli njegov život. Prepoznavši njegov potencijal, kolege iz kragujevačkog Narodnog pozorišta izdašno su udružili sredstva kako bi mu kupili odijelo i kartu za Beograd. U tom novom gradu uspješno je položio prijamni ispit na prestižnoj Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju i odmah primljen u klasu profesora Raše Plaovića. Svjestan svoje stambene poteškoće, suosjećajni profesor naložio je čistačicama da mu osiguraju ormar za metle kao privremeni smještaj.

Glumac je bez gubljenja vremena uživio i u kazalište i u film, preuzimajući mnoštvo uloga kojima se zdušno posvetio. Kao rezultat njegove nepokolebljive predanosti svom zanatu, nije uspio završiti svoje formalno obrazovanje. Tijekom studija na Akademiji je upoznao glumicu Ljiljanu Kontić, koja je igrom slučaja bila dvije godine starija od njega. Od milja zvana Ljalja, njihova veza je opstala i dok je ona nakon studija glumačku karijeru nastavila u Užicu i Vršcu.

Par je zavjete izmijenio 1966. godine, a nekoliko godina kasnije na svijet su dočekali kćerkicu Jelenu. Na dan Jelenina rođenja glumac je s nestrpljenjem čekao svoju suprugu i prinovu ispred rodilišta, a uz pratnju glazbenika obilježili su tu radosnu prigodu. Predan svojoj obitelji, kćer je obasipao s obiljem ljubavi i pažnje. Na snimanju filma “Vjenčanje” u Moskvi iskoristio je priliku i krstio Jelenu, na tragu angažmana njezinih roditelja u glumačkom poslu. Unatoč dvama razvodima, Ljiljana i Gidra uvijek su se vraćali jedno drugome, ne mogavši ​​podnijeti pomisao na razdvojeni život.

Ljiljana, kao kamen temeljac njihovog kućanstva, dragovoljno je žrtvovala vlastitu karijeru zarad obiteljskog sklada. Njezin suprug duboko je cijenio ovu gestu i često je dovodio svoju ženu i kćer na filmske setove kako bi spriječio dugotrajnu razdvojenost. Gidru, poznatog po svojim živopisnim i komičnim nastupima, jako su voljeli njegovi kolege koji su ga često opisivali kao “urnebesnog glumca zaraznog duha”.

Ne samo da je pružao nepokolebljivu podršku mladim glumcima, već im je pružao i neprocjenjive smjernice. Gidru i njegovu suprugu Petar Božović doživljavao je kao vlastite roditelje, a njihov prerani odlazak ostavio je utučenost. Nikola Kojo u intervjuu je ispričao dirljivu uspomenu kako ga je Gidra posjetio 1986. dok je bio u vojsci u Raškoj. Podijelili su ručak u lokalnoj birtiji, a Gidra mu je čak i velikodušno uručio nešto novca. Iako je Gidra tvrdio da ima druge obveze za posjet, istina je da je došao isključivo zbog Nikole.

Preporučujemo