U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga po kojima će zauviejk ostati zapamćen. Iako je ušao u osmu deceniju života i dalje se aktivno bavi svojom profesijom. Aleksandar Berček nadaleko se smatra jednim od najiznimnijih glumaca na ovim prostorima, a njegov talent dolazi do izražaja dok s lakoćom prelazi iz jedne uloge u drugu, dosljedno pokazujući zadivljujuću privlačnost svojih glumačkih sposobnosti.Unatoč tome što je 4. rujna napunio 73 godine i prije nekog vremena otišao u mirovinu, i dalje je aktivno uključen u profesiju u kojoj je njegov trajan utjecaj neosporan.

 

Uloge koje je Aleksandar Berček tumačio na platnu omogućile su nam daleko bolje razumijevanje u odnosu na oskudne intervjue koje je vodio.

U emisiji “TV lica kao sav normalan svijet” ogolio je svoju dušu, ispričavši intimne detalje o svom odrastanju u siromaštvu, roditeljima i obrazovanju. Iako se kratko dotaknuo teme nasljednika, nije toliko ulazio u svoja iskustva sa ženama.

Iako je poznato da je brak sklopio u dva odvojena navrata. Njegovo početno sjedinjenje bilo je sa Svetlanom, što je rezultiralo rođenjem Nikole i Milice. Naknadno je stupio u sveti brak s kolegicom glumicom Anom i zajedno su poželjeli dobrodošlicu Mini i Milošu u svoj život.

 

Nažalost, nisam imala priliku provoditi puno vremena sa svojom djecom u godinama njihova odrastanja. To je za mene izvor goleme tuge, iako je nesretna kombinacija faktora dovela do ove situacije. U iskrenom razgovoru s Tanjom Petarnek ispričao je kako je na pitanje jesu li ga djeca posjećivala u kazalištu šaljivo odgovorio:

  • “Čini se da moja djeca nisu svjesna moje glumačke profesije. Nikada ih nisam odgajala s očekivanjem da bi trebali posjećivati ​​moje događaje radi podrške. Međutim, sada kada su starija, povremeno mi prilaze za karte za filmske premijere.”

U svijet je krenuo 1950. godine u Vrdniku, a kasnije je stigao u Beograd 1969. godine.Ne samo da je dobio tri stipendije, nego je kao student uspio zaraditi više nego što je njegov otac dobio za mirovinu.

 

Izvor nesuglasica između njega i njegova oca, kako navode mediji, doista su financijske stvari. O ovoj temi je jednom prilikom govorio i sam glumac.

Na drugoj godini, dok sam također posvetio vrijeme radu na filmu, uspio sam nabaviti polovni automobil.

Po mom dolasku kući s njim, moj otac, zvani Lala milicajac, ispitivao je svrhu njegovog posjeta i vlasništvo nad automobilom. Samouvjereno sam odgovorio da je to moje, ali otac je s negodovanjem primijetio da to nije pravi način rješavanja stvari. Bez oklijevanja su on i njegovi suputnici skočili na bicikle i uputili se u policijsku postaju kako bi podnijeli prijavu protiv mene.

Tijekom drugog intervjua, glumac je spomenuo da su stigla dva policajca, koji su slučajno bili naši prijatelji, i njegovom ocu nakon pregleda prometa potvrdili da automobil doista pripada njemu.

 

Danas obilježava 73. rođendan Aleksandar Beček, kojemu je prošlogodišnjom odlukom Vlade Srbije odana počast uvrštenjem na popis umjetnika s nacionalnom mirovinom.

  • Vlada Srbije je na sjednici prihvatila prijedlog Komisije za dodjelu priznanja pojedincima za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi.

Prema pisanju Kurira, ukupno dvadesetak umjetnika, među kojima su Aleksandar Berček, Slavko Štimac, Radoš Bajić i Dejan Savić, dobit će doživotnu redovnu mirovinu, inače nacionalnu, u iznosu od 64.730 dinara.

Nakon što je diplomirao glumu na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju, svoj talent pokazao je u više od 40 filmova i mnoštvu kazališnih predstava.

Od 21. siječnja 1993. do 10. svibnja 1997. godine obnašao je uglednu dužnost ravnatelja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Za ulogu MiŠE u filmu Tko to tamo pjeva nagrađen je prestižnom Zlatnom arenom 1980. Kao priznanje za izniman doprinos svijetu glume uručena mu je cijenjena Nagrada Pavle Vuisić 2001. kao dokaz njegova cjeloživotna predanost i talent.

Preporučujemo