Rođena 14.11.1984. godine u Kragujevcu, Marija Šerifović potiče iz porodice u kojoj se muzika neguje već generacijama. Njena majka, Verica Šerifović, poznata je po interpretaciji etno muzike, dok su baka i deka posvetili život starogradskoj pesmi.Od ranog detinjstva, Marija je sanjala o sceni, a iako je znala da će joj muzika biti isključiva profesija, posvetila se i opštem obrazovanju. Pored muzičkih škola, završila je klasičnu gimnaziju i upisala studije menadžmenta.Njen prvi javni nastup pred publikom bio je kada je imala samo 12 godina. Oduševila je ne samo kvalitetnim glasom i interpretacijom, već i neobičnim izborom pesme za jednu devojčicu – iznenađujuće, izvela je interpretativno zahtevnu “I Will Always Love You” od Vitni Hjuston.Zvanični početak Marijine muzičke karijere bio je 2003. godine kada je snimila svoj prvi solo album pod nazivom “Naj, najbolja”. Istu godinu učestvovala je na “Budvanskom festivalu” sa pesmom “Gorka čokolada”, a 2004. godine osvojila je prvo mesto sa kompozicijom “Bol do ludila”.

 

 

Kritičari su je već tada prepoznali kao jedinstven talenat na našim prostorima, dok je publika prihvatila kao pevačicu koja svojim glasom izaziva posebne emocije.Naredne godine, 2005., trijumfovala je na “Radijskom festivalu” sa pesmom “U nedelju”. Na ovoj manifestaciji je osvojila sve nagrade – stručnog žirija, za interpretaciju, nagradu novinara, nagradu kolega, kao i specijalna priznanja zemalja regiona.Nakon velikih uspeha, Marija je snimila svoj drugi CD pod nazivom “Bez ljubavi”. Njen prvi solistički koncert u “Centru Sava” 2007. godine potvrdio je da je postala mlada srpska zvezda i bio je ocenjen kao izuzetan muzički događaj. Na festivalu “Beovizija 2007”, koji je bio ovogodišnji izbor za predstavnika Srbije na “Eurosongu”, Marija Šerifović ostvarila je pobedu kako u polufinalnoj, tako i u finalnoj večeri. Godinu dana kasnije, izbacuje svoj treći album pod nazivom “Nisam anđeo”, ističući se pesmama kao što su “Sve po starom”, “Jedan dobar razlog”, “Zabranjena priča” i “Nisam anđeo”. U 2009. godini, lansira svoj četvrti album “Anđeo” sa osam pesama, među kojima se nalazi i jedna na engleskom jeziku, predstavljena na evropskom tržištu. Svaka pesma sa ovog albuma postiže uspeh.Dana 11. maja 2010., Marija je održala uspešan solistički koncert u Beogradskoj Areni pred više od deset hiljada ljudi. Gosti na koncertu su bili Danijel Pavlović, Dženan Lončarević, Milan Stanković (predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije 2010. godine u Oslu) i mlada takmičarka “Evropske zvezde”, koja je zajedno sa Marijom izvela deo pesme “Bol do ludila”. Marija se smatra jednim od najboljih ženskih vokala na srpskoj muzičkoj sceni, a njenoj interpretaciji se odlikuje snažna emocija, specifična boja i jačina glasa kojom osvaja ne samo pažnju, već i srca slušalaca.

 

 

Marija uvek naglašava da je muzika smisao njenog života, i ništa u celom svetu ne može da zameni tu količinu ljubavi i sreće koju oseća svaki put kada stupi na scenu. To je, bez sumnje, ključ njenog uspeha.Tokom nacionalnog takmičenja za Pesmu Evrovizije, mnogi su se zapitali zašto naša jedina pobednica, Marija Šerifović, nije bila aktivna na društvenim mrežama. Oni koji prate nas i Evroviziju znaju da obično komentariše ove događaje, ali to ovog puta izostalo. Međutim, sinoć kada je objavljeno da će biti predsednica stručnog žirija Eurosonga, postalo je jasnije zašto su njeni profili na društvenim mrežama ostali tihi. Nakon završetka takmičenja, na Twitteru je podelila svoje utiske, izrazila podršku TeyaDori kao najboljoj i poželela joj sreću u Švedskoj. Takođe, čestitala je RTS-u na odličnoj emisiji, zahvalila kolegama u žiriju na fer glasovima i najavila da sada ide u kratku pauzu, s obzirom na to da ćemo je ponovo videti u maju u studiju. Radujemo se njenim komentarima tokom Evrosonga.U stručnom žiriju, osim Marije, nalaze se i Sajsi MC, Žika Zana, Aleksandar Sendlar i Dejan Petrović, a svi imaju različite preferencije, što odražava raznolikost ocena. Čika Žana je Zejnu ocenila sa 8 poena, Leni Kovačeviću dala 10, dok je Dušanu Kurtiću dodelila najviših 12 poena. Treba napomenuti da je pobednik Pesme Evrovizije 2007. u Helsinkiju nosio crnu majicu s natpisom “Evo dolazi ljubav”. Pobednik je objavio pesmu pod nazivom “Ćirilica i latinica” nakon što je postao otac putem surogat majke, čime je stekao naslednika, Mariju.

 

Preporučujemo