U subotu je izvršen izbor predstavnika Srbije za Evrovizijsku pesmu. Tijana Đorđević, poznatija kao Teja Dora, koja nosi snažnu i emotivnu životnu priču, odabrana je kao predstavnica Srbije na ovogodišnjem Evrovizijskom takmičenju u Malmeu. Njena pesma “Ramonda” odlikuje se dubokom simbolikom i značenjem.Prošle godine, Teya Dora je zaslužila međunarodnu pažnju sa svojim hitom “Džanum”, koji je brzo postao fenomen širom sveta. Emotivna porodična priča koja se krije iza njenog melanholičnog vokala dodala je dubinu pesmi. “Džanum” je impresionirao svojim prevodom na neverovatnih 189 jezika, osvajajući srca korisnika na društvenim mrežama kao što su Instagram, Facebook i TikTok, te dostigavši milione ljudi globalno. U razgovorima širom Balkana i internacionalno, Teya Dora je detaljno govorila o svojoj muzičkoj edukaciji i profesionalnim uspesima, dok je bila suzdržana u deljenju detalja privatnog života. Nedavna objava u lokalnim medijima Bora donela je uvid u pozadinu pesme “Džanum”. U intervjuu, Teya Dora je podijelila uspomene iz detinjstva provedenog u Boru i drugim gradovima istočne Srbije i Timočke krajine, što je bilo povezano s poslom njene majke kao novinarke “Večernjih novosti” u tom delu zemlje. Novinar koji je vodio intervju očigledno ima ličnu povezanost sa Teyom Dorom iz njenih formativnih godina, što ga je inspirisalo ne samo da objavi njenu staru fotografiju kada je imala četiri ili pet godina, već i da otkrije identitet njenih roditelja, ističući da su njeni roditelji dobro poznati među Boranima.

 

 

Posebno je naglašeno da je Tejina majka, Jasna (prezime pre udaje Jojić), bila cenjena po svom novinarskom radu u “Večernjim novostima”, pišući o Boru i Timočkoj krajini. Njen značajan doprinos u području etnološke literature, s posebnim fokusom na vlašku magiju, imao je ključnu ulogu u definisanju kulturnog identiteta Vlaha i promovisanju njihovog priznanja kao nacionalne manjine u Srbiji, što je napor koji traje gotovo tri decenije. Pored njenog novinarskog rada, Tejin otac, koji je bio talentovani slikar i grafički dizajner, ostao je upamćen po svojim ikoničnim logotipima za ugledne institucije kao što su Muzej rudarstva i metalurgije i Muzička škola u Boru, kao i po svojim izuzetnim izložbama karikatura i impresivnim ilustracijama. Na žalost, Teina bliska osoba, Dragan Pavlovski Gandra, preminuo je 2021. godine. U raznim intervjuima, Teya Dora je iskreno govorila o izazovima koje donosi izvođenje pesme “Džanum”, koja nosi intenzivnu emotivnu težinu proisteklu iz njene lične tragedije i gubitka bliske osobe koja nije doživela da vidi njen uspeh. Zato je jasno da Teya Dora svaku izvedbu te pesme daje iz dubine duše, prenoseći kroz svoj glas duboku tugu. Ove godine, Srbija je izabrala Teya Doru kao svoju predstavnicu na Evrovizijskom takmičenju koje se održava u Malmeu.Pesma “Ramonda” koju izvodi Tijana Đorđević nosi duboko simboličko značenje za srpski narod, vezano za obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Simbolika pesme “Ramonda” odnosi se na cvet Natalijinu ramondu, poznat po svojim intenzivno ljubičastim laticama, koji je postao simbol sećanja na 11. novembar 1918. godine.

 

 

Na taj dan, potpisano je primirje u Francuskoj, označavajući početak kraja neprijateljstava, što je trajalo sve do zvaničnog potpisivanja mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, kada je Prvi svetski rat zvanično završen. Istorijska pozadina pesme se dodatno produbljuje pričom o regiji Ramonda na planini Kajmakčalan, u istočnoj Srbiji, gde je vođena odlučujuća bitka između srpske vojske pod komandom vojvode Živojina Mišića i bugarskih snaga. Ova bitka je bila presudna u pripremi za proboj Solunskog fronta, što je kasnije dovelo do oslobađanja Srbije.

 

 

Preporučujemo