Nadaleko obožavana i edukativna emisija “Svadba iz mog kraja” izazvala je divljenje gledalaca i dostigla vrhunsku gledanost u početnoj i narednim sezonama.Mnogi smatraju da je interesantna jer putem nje saznaju z aobičaje za koje nisu bili ni svjesni da postoje.  Njegov cilj je da prikaže niz svadbenih običaja, posebnosti i ekstravagancije iz različitih regiona Srbije.Produkcijska kuća trenutno traži parove koji uskoro planiraju da se vjenčaju i koji su posvećeni poštovanju običaja i tradicije nekog našeg kraja tokom svadbenog veselja.

Marija Veljković je u emisiji „Svadba iz mog kraja“ predstavila kulturnu tradiciju Kovačice. Na događaju su bile centralne ličnosti Aleksandra Ivanović i Dano Dispiter, koji su predstavljali mladu i mladoženju. Nažalost, svadbeno veselje nije proteklo u potpunosti zbog nepredviđene prepreke – snažne oluje koja je noć prije ceremonije zahvatila kopno. Zbog toga je šator koji je bio određen za prijem pretrpio velika oštećenja.

Kada je Marija jutro nakon oluje ugledala mladoženju, nije mogla vjerovati svojim očima. Očigledno nije bio spreman za ceremoniju vjenčanja. Dino je stigao u papučama i obučen u odeću koja je bila potpuno neprikladna za takvu priliku. Marija je morala da mu jasno stavi do znanja da je nošenje papuča na venčanju neprihvatljivo. Ovo je bila slovačko-srpska svadba, a poznato je da na ovim prostorima živi velika populacija Slovaka. Ovo je dalo gostima priliku da se upoznaju sa običajima i tradicijom slovačkog naroda.

Važno je uzeti u obzir činjenicu da su se mladenci kasnije pripremali za svoje vjenčanje. Vrijedi napomenuti da tokom ceremonije Dino nije imao na sebi papuče kada je uzviknuo “Da!” Oni koji poznaju Mariju u šali kažu da se nije trebao šaliti, čak i da je to namjeravao učiniti ranije, nakon što je dobio njeno upozorenje.

Preporučujemo