Iako se pogrebne tradicije u različitim regijama Srbije mogu razlikovati, neki osnovni običaji ostaju dosljedni. Kada su u pitanju zadušnice to uključuje korištenje svijeća, vina, žita i milostinje. U 2023. godini posljednji komemorativni događaj su Mitrovske zadušnice koje se održavaju 4. studenog. Uobičajeno je da se na današnji dan posjećuju grobovi najmilijih. Obično se na grob nosi svijeća, malo žita i crno vino, a sve to nosi značajnu simboliku.

U kršćanskoj tradiciji, svijeća je simbol Kristove svjetlosti, dok zrno služi kao dirljiv podsjetnik na biblijski stih u kojem Isus Krist objašnjava da “zrno donosi plod tek kada umre”. Tijekom obreda svećenik će žito preliti vinom, označavajući Božje milosrđe koje ima moć iscjeljivati ​​rane grijeha.

Tradicija paljenja svijeća za pokojnike na sahranama temelji se na vjerovanju da se ne smiju ostaviti u tami cijelu godinu. Iako postoji uvriježena zabluda da se i žito i hrana posebno pripremaju za pokojnika, u stvarnosti se ono dijeli onima koji su se okupili da odaju počast i onima koji prolaze, a koji će se tada spomenuti pokojnika u svojim molitvama. .


Oni koji žive u siromašnim uvjetima, uključujući one koji se okupljaju na grobljima, trebaju dobiti više od same hrane u obliku hrane. Novčane donacije, mali znaci dobrote, pa čak i knjige s duhovnim porukama također mogu uvelike pomoći u pružanju utjehe i pomoći onima kojima je potrebna. Za one koji ne mogu posjetiti groblje, još uvijek se mogu poduzeti alternativne radnje u odavanju počasti preminulima. Prinosi poput žita i vina mogu se prinijeti u crkvi uz paljenje svijeća. Osim toga, važno je voditi računa o običajima koji ostaju relevantni za one koji doživljavaju tugu, odnosno za one koji su nedavno izgubili nekog bliskog.

Preporučujemo