Beograđanka se prilikom kupnje u trgovini susrela s problemom zlouporabe podataka s njezine platne kartice. Točnije, umetnula je svoju karticu u uređaj i upravo je htjela unijeti PIN kod kada je došlo do prekida. Unatoč tome, uspjela je uspješno unijeti svoj PIN i izvršiti plaćanje. U roku od 48 sati poslana joj je SMS poruka s kodom za online kupnju u istoj trgovini. Brzo je verificirala bankovni račun, blokirala karticu i kontaktirala tvrtku koja je trebala primiti transakciju. Srećom, iz banke su potvrdili da s njezina računa nisu podignuta sredstva, a iz tvrtke su je uvjeravali da je sve u redu. Nagađali su da je netko možda greškom unio broj njezine kartice, jer je kupnja obavljena s ispravnom karticom samo nekoliko minuta kasnije.

Prema riječima Dušana Uzelca, financijskog savjetnika i urednika portala Kamatica, prikupljanje podataka s kartice može se činiti kao jednostavan posao. Međutim, pravi je izazov pretvoriti te podatke u stvarnu valutu. Sve trgovine koje imaju POS terminale imaju ugovor s bankom koja pruža zaštitu korisniku kartice i odgovara za svaku zlonamjernu aktivnost, poput korištenja tuđe kartice. Trgovina je odgovorna za provjeru autentičnosti kartice. Pri korištenju beskontaktne kartice nema potrebe za otkrivanjem CVV koda ili sigurnosnog koda koji se nalazi na poleđini kartice, čime se eliminira rizik od krađe podataka takvim putem. Krađa podataka s beskontaktnih kartica ne predstavlja veću prijetnju jer postoje brojni sigurnosni slojevi, a nije zabilježen niti jedan zapaženiji slučaj da se ovom metodom dođe do osjetljivih podataka, navodi Kamatica.

Osim ostalih značajki, većina banaka nudi opciju aktiviranja SMS obavijesti, koje omogućuju brzo ažuriranje svake izvršene transakcije. Ovo je vrlo brza i jednostavna metoda za praćenje vaše potrošnje. Ako primijetite bilo kakvu sumnjivu aktivnost, nužno je da odmah kontaktirate svoju banku i prijavite stvar. Uzelac kaže: “Primatelj novca treba očekivati ​​da će ga dobiti u roku od dva dana. To je krajnji rok za postupanje, koji je adekvatan. Iako se čini jednostavnim, banke pomno ispituju sve propuste. Dok je prikupljanje podataka jednostavan zadatak , poput nadzora blagajne kamerom, počinitelju je puno teže pobjeći s novcem.

U slučaju da imate razloga vjerovati da su podaci o Vašoj kartici ugroženi, Nenad Vam preporuča da poduzmete mjeru predostrožnosti poništavanja postojeće kartice i dobivanja nove. Prema njegovoj izjavi za BIZLife, najbolji postupak kada se otkrije moguća kompromitacija nečije kartice je ili instalirati alarm za svaku transakciju ili potpunu zamjenu kartice.

Preporučujemo