Unatoč opetovanim upozorenjima medicinskih djelatnika i stručnjaka o važnosti održavanja čistoće životnog prostora, još uvijek postoji značajan broj pojedinaca koji odlučuju zanemariti ovaj savjet. Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, otkriveno je da su pojedinci skloni mijenjati posteljinu samo jednom godišnje. Koliko god zvučalo iznenađujuće, doista je tako. Kada je u pitanju naš region istraživanja su pokazala da većina posteljinu mijenja jednom u 15 dana što također nije dovoljno.

 

 

Britanski liječnik Kyle Grant tvrdi da ljudi ne mare za potencijalne rizike povezane s bakterijama koji mogu nastati prirodnim odbacivanjem stanica kože i kose, kao i znojenjem tijekom spavanja. Posteljinu je potrebno mijenjati najmanje jednom u sedam dana, au ljetnim mjesecima i češće kako bi se spriječio razvoj alergija i infekcija. Kako biste bili sigurni da spavate u higijenskom krevetu sa svježim plahtama i bez rizika da ga dijelite sa stjenicama ili drugim nametnicima, postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti kako biste potvrdili da je vaše rublje pravilno oprano.

 

U suvremeno doba, strojevi za praanje veša su postali veći nego što su ikad prije bili. Međutim, ključno je oduprijeti se iskušenju da ih pretrpate . Svaki stroj ima određeni kapacitet, a kada on pređe, deterdžent i voda se ne mogu u potpunosti pomiješati i pristupiti svim dijelovima bubnja. Nadalje, preopterećen stroj može dovesti do prekomjernog trošenja i habanja odjeće, što rezultira naborima koje je teže ukloniti. Kako biste postigli optimalne rezultate pranja, ključno je strogo se pridržavati uputa navedenih na etiketi odjeće i pakiranju deterdženta. U slučajevima kada je odjeća jako zaprljana, može biti potrebna malo veća količina deterdženta od preporučene doze.

 

Kada je riječ o pranju odjeće, važno je imati na umu da se različite tkanine ne smiju prati zajedno. Podešavanje temperature vode na viši stupanj može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja, dok korištenje nižeg ciklusa centrifuge može pomoći u sprječavanju potencijalnih nereda. Kako biste izbjegli oštećenje perilice rublja, moguće poplave i skupe popravke, najbolje je zatvoriti dovod vode koju vaša perilica koristi tijekom procesa pranja nakon što završite.

Preporučujemo