Zoran Žika Živanović, poznat kao Žika Zana, postao je predmet javnog interesovanja zbog svog učešća u žiriju za izbor predstavnika na Evroviziji, ali i zbog svoje turbulentne ljubavne prošlosti koja je ponovno postala centar pažnje. Pre nego što je započeo vezu sa Jelenom, Žoran je bio u braku sa Verom, s kojom ima dve ćerke, Tamaru i Mariju. Ipak, ono što je izazvalo posebnu pažnju jeste priča o navodnoj aferi između Žike i Jelene, koja se, prema spekulacijama, odigrala dok je Žika još bio u braku sa Verom.Odlučila je izbeći dijalog s njima, uvjerena da nisu na istom moralnom, obrazovnom ili odgojnom nivou kao ona. Za nju, njihova veza predstavlja samo potvrdu da su pronašli jedno drugo, ali ne želi se baviti komentiranjem žene koja joj je, prema njenim riječima, nanijela duboku povredu, pogotovo s obzirom na to da je bila njen prijatelj. Vera je posebno pogođena time što je Jelena bila bliska s njenom obitelji i što je imala povjerenja u nju, što je čini izdajicom prema njezinoj percepciji. Osuđuje Jelenino ponašanje kao nešto što prelazi granice moralnosti i poštovanja prema drugim ljudima, izražavajući svoju nemoć i razočaranje.

 

 

Takođe, Vera naglašava da nema želju komentirati Jelenin odnos s drugim muškarcima, ističući da bi bilo kakvi komentari samo dodatno potpirivali beskonačni ciklus sukoba i rasprava. Smatra da bi svaka izgovorena riječ prema njima bila besmislena, jer bi to samo dodatno promovisalo njihovu prisutnost i uticaj u njenom životu. Iako Vera nije imala biološku decu sa svojim bivšim suprugom, širilo se nagađanje o njihovoj nameri za usvajanjem. Međutim, Jelena je jednom prilikom otkrila da su imali izazova u tom procesu, ali da ne želi detalje njihovog privatnog života iznositi u javnost. Izražava duboko poštovanje prema emotivnim aspektima roditeljstva, ističući da ne želi da to bude predmet rasprava ili tračeva.Ova saga o ljubavi, izdaji i suočavanju s teškim emocijama prikazuje kompleksnost ljudskih odnosa i dilemu koja pogađa mnoge u sličnim okolnostima. Vera se ističe s osećajem snage i dostojanstva, odbijajući da se spusti na nivo svađe i konflikta, umesto toga naglašava važnost očuvanja ličnog integriteta i mira uma.

 

 

Ljubav može biti opisana kao snažan emocionalni doživljaj koji zadovoljava osnovne emotivne potrebe i pruža najdublji osjećaj bliskosti. Ovaj pojam često se koristi u kontekstu međuljudske ljubavi, ali također može obuhvatiti ljubav prema domovini, ciljevima, sportu i slično. Međuljudska ljubav označava odnos između dvije osobe koji nadilazi jednostavnu naklonost, često je povezana s interpersonalnim vezama kao što su porodični ili prijateljski odnosi. Neprijekidna ljubav odnosi se na neuzvraćene osjećaje ljubavi. Osim toga, postoje i različiti psihološki poremećaji, poput erotomanije, koji se povezuju s ovom temom.
Ljubav se dijeli na:
– Philia – ljubav prijateljstva, iskrena naklonost prema drugima, težnja za njihovim blagostanjem, temelj je svakog zajedništva.
– Eros – ljubav obilježena čežnjom za objektom ljubavi, usmjerena prema senzornom svijetu (vid, dodir, okus…). Eros također uključuje ljubav prema apstraktnoj ideji ljepote – rađanje duše u ljepoti i dobroti.
– Agape – idealna ljubav koja obuhvaća milosrđe, brigu i predanost za dobrobit bližnjih. Krajnji smisao ove ljubavi jest potpuno posvećivanje dobru drugih, čak i po cijenu vlastitog života. Agape prevazilazi prijateljsku i erotsku ljubav.

 

Preporučujemo