Danas vam donosimo jednu neobičnu priču o tome kako je supruga zbog neuobičajenog simptoma svog muža shvatila da je bolestan. Iako je zbog njeog priogovaranja dolazilo i do svađa na kraju su saznali da je u pitanju oboljenje. Kako su dani prolazili, Joy Mylne je sve više osjećala neugodan miris koji je izlazio iz njenog supruga Lesa. Stalno mu je ukazivala da nešto nije u redu i tjerala ga da se pozabavi svojom osobnom higijenom. Joy ga je optužila da zanemaruje redovito kupanje i naglasila hitnost poboljšanja svoje higijenske prakse.

 

Nažalost, brzo se pokazalo da se ne radi samo o lošoj higijeni, već o teškoj bolesti.Inspirirani Joy Mylne, Škotlanđankom, znanstvenici su bili motivirani da naprave test brisa za dijagnosticiranje Parkinsonove bolesti nakon što je ona otkrila svoju sposobnost da je detektira putem mirisa.

Prema BBC-ju, Joy je izražavala svoje stalno poricanje suprugovih poricanja, ali ju je uporni smrad ostavio uznemirenom. Cijela prostorija bila je prožeta nepodnošljivim smradom koji ju je okruživao ostavljajući u njoj osjećaj nelagode.

  • Joy i Les počeli su posjećivati ​​sastanke koje su održavale grupe za podršku pacijentima, na kojima se okupljaju pojedinci koji se suočavaju s izazovima ove neurodegenerativne bolesti.

Tim istraživača iz Manchestera razvio je novu tehniku ​​koja tvrdi da ima sposobnost otkrivanja bolesti unutar samo tri minute pomoću olfaktorne percepcije.

 

Prije nego što se dijagnostički test može razviti za upotrebu u klinikama ili od strane liječnika opće prakse, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili nalazi. Samo prepoznavanje bolesti na temelju mirisa nije dovoljno; sveobuhvatna analiza neophodna je za točno određivanje.

U dobi od 72 godine Joy je uznemirujuća spoznaja da njezin suprug Les ima Parkinsonovu bolest više od desetljeća prije nego što je službeno dijagnosticirana, a sve zato što je primijetila suptilnu promjenu u svom osjetu mirisa.

Prema njezinim riječima, ispuštao je ustajao i neugodan miris, osobito iz ramena i zatiljka, dok mu je koža doživjela primjetnu transformaciju.

Povezanost između izrazitog mirisa i bolesti postala joj je očita tek nakon što je Les dobio dijagnozu i kada su se susreli s osobama s Parkinsonovom bolešću na grupi podrške koju je organizirao Parkinson’s UK. Tragično, Les je preminuo u lipnju 2015.

 

U suradnji s tvrtkom Joy, istraživači sa Sveučilišta u Manchesteru uspješno su kreirali jednostavan test brisa kože koji se može pohvaliti stopom točnosti od 95 posto u laboratorijskim postavkama za otkrivanje Parkinsonove bolesti kod pojedinaca.

Istraživači su ispitivali sebum, masnu tvar pronađenu na koži, koja je skupljena s leđa pacijenata pomoću pamučnog štapića. Ovo se područje obično ne pere tako često.

Korištenjem sebuma napravljena je usporedba između skupine od 79 osoba s Parkinsonovom bolešću i kontrolne skupine od 71 zdrave osobe.

  • Opsežna istraživanja potvrdila su da se prisutnost bolesti može prepoznati preko sebuma, a vrijedi napomenuti da je jak miris često povezan s jakim sebumom. Stoga je gospođa Joy uspjela razaznati da tijelo njezina muža odiše neugodnim mirisom.

Prema profesorici Perditi Baran, koja je predvodila studiju, trenutno postoji nedostatak kemijskih metoda testiranja Parkinsonove bolesti, zbog čega bezbrojni pojedinci željno iščekuju neurološke konzultacije.

 

Prema njezinim riječima, stvaranje potvrdnog testa dostupnog liječnicima opće prakse imalo bi “revolucionaran” učinak.

Prema njezinim riječima, test je uspješno razvijen u istraživačkom laboratoriju i trenutno se kroz suradnju s kolegama prilagođava za korištenje u bolničkim analitičkim laboratorijima. To će omogućiti učinkovito funkcioniranje testa u okviru Nacionalne zdravstvene službe.

Parkinson’s UK izvještava da prevalencija Parkinsonove bolesti brzo raste, što je čini najbrže rastućim neurološkim poremećajem u svijetu. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu približno 145 000 osoba je pogođeno ovim stanjem, s više od 12 000 koji žive u Škotskoj.

Liječnici se oslanjaju isključivo na promatranje simptoma kako bi dijagnosticirali pacijente jer ne postoji konačan dijagnostički test ili lijek.

Niz simptoma može proizaći iz ovog stanja, kao što su poteškoće s hodanjem, govorom i osjećajem drhtanja.Prije primjene na pacijentima, znanstvenici moraju potvrditi svoje nalaze u kliničkom laboratoriju.

 

Prepoznajući važnost rane dijagnoze za sebe i svoju obitelj, Joy je odlučna primijeniti ovaj pristup u nastojanju da ublaži napredovanje bolesti svog supruga.

Izrazila je da bi, da su ranije znali za njegovu bolest, više vremena posvetili boravku s obitelji.Da su bili svjesni ranije, otkriće korelacije između njihovih čestih putovanja i ublažavanja promjena raspoloženja i depresije potaknulo bi ih da krenu na više putovanja.

Uoči muževljeve smrti, on joj je dao savjet da obavijesti medicinske stručnjake o njezinoj iznimnoj olfaktornoj sposobnosti otkrivanja bolesti. Poslušala je njegov savjet i kao rezultat toga sada su zadubljeni u provođenje sveobuhvatnog istraživanja o ovoj temi.Sa svojim slučajnim otkrićem, ona gaji nadu da će to doista i postići.

Preporučujemo