Zana Nimani, poznata kao prva i najomiljenija pevačica grupe “Zana”, ostavila je nezaboravan utisak na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Njen odlazak iz očiju javnosti na vrhuncu popularnosti ostao je misterija i za njene fanove i za muzičke kritičare. Godina 1980. bila je kritičan trenutak u Zaninoj karijeri kada je postala članica benda koji je dijelio njeno ime. Objavljena je hit pjesma “Dodirni mi kolena”, koja je odmah dovela Zanu do regionalne zvijezde. Ova pjesma je postala klasik, a i danas se često pušta na zabavama, koncertima i radio stanicama. Autorka teksta pesme, Marina Tucaković, već je bila poznata i cenjena tekstopisac u regionu.

Marina Tucaković priseća se svog prvog susreta sa Zanom u Studiju 6 Radio Beograda. Zana je bila bucmasta, ali neosporno lijepa, a ono što je Marinu zaista očaralo je njen izuzetno snažan glas. Nakon toga, Marina i Zana su sarađivale kako bi oblikovale njen imidž u javnosti, ali je brzo postalo jasno da je primarni fokus bio na publici Zaninih pjesama – njenom glasu i očaravajućoj privlačnosti kojom je odisala. Marina Tucaković je, osim “Dodirnog mi kolena”, autorka i drugih top top lista za bend “Zana”, uključujući “Majstor za poljupce” i “Jabuke i vino”, koji su takođe postali klasici. Njihovo partnerstvo nastavilo se dalje od ovih početnih trijumfa, dodatno učvrstivši slavu Zane i benda “Zana”.

Zana Nimani, uprkos tome što je postigla ogromnu slavu kao frontmen, napravila je hrabar izbor 1985. da napusti grupu i nastavi solo karijeru, ostavljajući neizbrisiv trag u muzičkoj industriji. Njena muzika i nezaboravni glas nastavljaju da odjekuju kroz vekove, ostavljajući večni uticaj na ljude širom regiona. Nakon povoljnog prijema njenog debitantskog solo albuma “Noćas pjevam samo tebi”, Zana se povukla iz očiju javnosti, ostavivši mnoge fanove da se pitaju zašto.

Kasnije se udala za Đorđa Šiškina, a 1991. godine par je dočekao ćerku Teu. Samo nekoliko meseci nakon porođaja, Zana je donela neočekivanu odluku: napustila je Srbiju i preselila se u Kanadu. Ovaj potez predstavljao je ključni trenutak u njenom životu jer je napustila domovinu i svoju muzičku karijeru kako bi krenula u novo poglavlje u drugom dijelu svijeta.

Preporučujemo