Došlo je hladnije vrijeme i vladaju razne viroze. Kako nam dolazi sezona prehlada, virusa i respiratornih infekcija, sa sobom donosi jedan nepoželjan znak: čest problem začepljenosti nosa. Ovaj frustrirajući i neugodni simptom obilježje je bolesti dišnog sustava i uzrokuje veliku nelagodu oboljelima.Proces uklanjanja začepljenog nosnog prolaza poznati fizioterapeut demonstrirao je u vrlo gledanom videu. Začepljenost nosa javlja se kada sluznica u nosnim prolazima postane deblja, uzrokujući smetnju protoku zraka.

Prema časopisu Shape, video koji je na TikTok postavio fizioterapeut James Moore stekao je široku popularnost. Video prikazuje jednostavnu metodu za odčepljenje začepljenog nosa.Murova tehnika, kao što je prikazano u videu, uključuje primjenu pritiska na određene točke na licu kako bi se brzo ublažila začepljenost nosa deblokadom dišnih puteva.Da biste ublažili začepljenost nosa, pokušajte da stavite dva prsta desne ruke na lijevu stranu nosa i nježno ih pritisnete na desnu. Zatim palcem lijeve ruke pritisnite prema gore i prema unutra predio obraza koji se nalazi lijevo od nosa. Zadržite se u ovom položaju otprilike 15 sekundi i duboko udahnite kako biste olakšali začepljenu nosnicu. Po potrebi ponovite postupak s druge strane.

Je li doista učinkovit, unatoč prividnoj jednostavnosti?Nakon što su pogledali Murov video, znatan broj gledatelja ostavio je komentare navodeći da su pokušali hakirati i otkrili da je bio koristan. Kada osjetite simptome pritiska i boli u sinusima, sinusi i okolni mišići mogu biti osjetljivi i napeti. Samomasaža je učinkovita tehnika kojom se može ublažiti ova tegoba. Manipulacijom nosa i masažom zahvaćenih područja poboljšava se prokrvljenost i cirkulacija lica. To zauzvrat oslobađa pritisak iz mišića i sinusa, što potiče izbacivanje sluzi. Prema Mooreu, ova tehnika može dovesti do značajnog smanjenja pritiska u sinusima.

Prema dr. Aronsonu, sigurno je poduzeti ovaj postupak sve dok se radi s odgovarajućom količinom pritiska. Međutim, važno je identificirati i riješiti temeljni uzrok nazalne kongestije umjesto da jednostavno tražite privremeno olakšanje od simptoma. Kako bi se odredio najučinkovitiji tretman začepljenja, dr. medicina Nicole Aaronson, otorinolaringolog, predlaže da je bitno razumjeti temeljne uzroke stanja.

Preporučujemo