U subotu je izabrana predstavnica Srbije za Evroviziju. Tijana Đorđević, srpska predstavnica na Eurosongu, ima životnu priču punu dirljivih i iskrenih detalja. Pjevačica Teya Dora izabrana je da ove godine predstavlja Srbiju na Eurosongu u Malmöu. Njena pjesma “Ramonda” ima značajno značenje i simboliku. Ova zvijezda u usponu svjetsku je pažnju prvi put privukla prošlogodišnjom pjesmom “Džanum”, koja je ubrzo postala svjetska senzacija.

 

Ispod melankoličnih tonova njezina glasa krije se tužna obiteljska priča. Stihovi pjesme prevedeni su na nevjerojatnih 189 jezika diljem svijeta i izazvali su bezbroj postova na popularnim platformama društvenih medija kao što su Instagram, Facebook i TikTok, dopirući do milijuna korisnika. Tijekom svojih intervjua na Balkanu i raznim lokacijama diljem svijeta, Teya Dora je opširno raspravljala o svom glazbenom školovanju i profesionalnim nastojanjima, no ostala je suzdržana kada je riječ o otkrivanju detalja o njezinom privatnom životu. Nedavno je slučajnom objavom u lokalnim borskim medijima u javnost izašla krucijalna informacija vezana za pjesmu “Džanum”. Do ovog otkrića došla je u intervjuu s Teyom Dorom, u kojem je ispričala nostalgične uspomene iz djetinjstva u Boru, ali i drugim gradovima istočne Srbije i Timočke krajine. Ovi posjeti bili su rezultat majčinog rada na pisanju reportaža za Večernje Novosti u tom dijelu Srbije. Čini se da je novinar koji je vodio intervju imao osobnu vezu s Teyom Dorom tijekom njezina djetinjstva, što ga je navelo da ne samo objavi njezinu lijepu sliku u dobi od četiri ili pet godina, već i otkrije identitet njezinih roditelja.

 

U svom pisanju navodi da se nazivaju i Borani, a dalje pojašnjava da je Teina majka Jasna, rođena Jojić, poznata po svom bogatom radu kao novinarka Večernjih novosti, gdje je objavila brojne tekstove o Boru i Timočka Krajina. Osim toga, njezini prilozi u etnološkim knjigama, posebice onima o vlaškoj magiji, odigrali su značajnu ulogu u utvrđivanju kulturnog identiteta Vlaha i zalaganju za njihovo priznavanje kao nacionalne manjine u Srbiji, što je uvjerenje koje se održava već gotovo tri desetljeća. Osim novinarskog rada, Teina oca, talentiranog slikara i grafičkog dizajnera, Borani se rado sjećaju po njegovim ikonskim logotipima izrađenim za cijenjene institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Glazbene škole u Boru, kao i po njegovim zadivljujućim izložbama karikatura i zapanjujućih ilustracija. Nažalost, Dragan Pavlovski Gandra, njegov dragi prijatelj, preminuo je 2021. Teya Dora je u više intervjua izrazila inherentne poteškoće s kojima se suočava kada izvodi pjesmu Džanum. Ova emocionalna napetost proizlazi iz pjesme koja služi kao dirljiv podsjetnik na osobnu tragediju i odsutnost njenog voljenog, koji nije mogao svjedočiti njezinom uspjehu. Očito je zašto Teya Dora dosljedno izvodi ovu pjesmu s dubokim osjećajem boli u glasu.

Teya Dora izabrana je da predstavlja Srbiju na ovogodišnjoj Euroviziji u Malmou sa svojom zadivljujućom pjesmom “Ramonda”. Značaj “Ramonde” ima jedinstvenu simboliku za Srbiju i njen narod. Natalijina ramonda, cvijet s izraženim ljubičastim laticama, ima značajnu simboliku jer predstavlja Dan primirja tijekom Prvog svjetskog rata. Ovaj dan sjećanja obilježava se 11. studenog. Tog značajnog dana 1918. godine u Francuskoj je potpisano primirje, čime je započeo privremeni prekid vatre koji je bio na snazi ​​do konačnog mirovnog sporazuma u Versaillesu 28. lipnja 1919. godine, čime je i službeno okončan Prvi svjetski rat. Područje Ramonde, smješteno u istočnoj Srbiji i na planini Kajmakčalan, ima povijesni značaj jer je bilo poprište žestoke bitke između srpske vojske, koju je predvodio vojvoda Živojin Mišić, i bugarskih snaga. Ova bitka označila je pripremu za proboj Solunskog fronta, što je u konačnici dovelo do oslobođenja Srbije tijekom Prvog svjetskog rata.

Preporučujemo