Mnogi se slažu da je on idealan pas za porodicu. Zagonetno podrijetlo kavkaskog ovčara i dalje zbunjuje stručnjake, budući da postoji mnoštvo teorija o njihovom porijeklu. Dok neki predlažu lozu koja seže do pripitomljenih vukova, drugi sugeriraju povezanost s Mezopotamijom ili čak migracijom na Tibet. Unatoč tome, pravo podrijetlo ovih veličanstvenih očnjaka ostaje obavijeno velom tajne. Nebrojenim stoljećima ova su veličanstvena stvorenja služila kao cijenjeni pratitelji pastira koji žive u veličanstvenim planinama Kavkaza. Njihova nepokolebljiva predanost zaštiti i stada ovaca i njihovih ljudskih parnjaka od strašnih grabežljivaca poput vukova, kojota i medvjeda doista ulijeva strahopoštovanje. Uspješni usred najsurovije klime i otpornih na temperature koje lede kosti, oni utjelovljuju neustrašivost, snagu i neporeciv izgled zastrašivanja.

U današnje vrijeme, njihove primarne uloge sastoje se od toga da budu članovi obitelji, psi čuvari i zaštitnici imovine. Dok ih u nekim regijama pastiri još uvijek zapošljavaju za svoja stada. Ovi su psi zadržali mnoge svoje prijašnje osobine, poput opreza, povučenosti i povremene agresije, što zahtijeva ranu socijalizaciju kako bi se spriječile bilo kakve neželjene pojave. Upečatljiv izgled ove kolosalne pasmine ne prestaje nas zapanjiti. Odlikuje se snažnom muskulaturom, čvrstom strukturom kostura i besprijekornim držanjem. Poznati kao kavkaski ovčari ili jednostavno bijelci, ovi psi imaju masivnu glavu i bujnu dlaku. Vrijedno je napomenuti da se ženke bijele rase rađaju samo jednom godišnje, što pridonosi njihovoj intrigantnoj prirodi.

S nepokolebljivom odlučnošću, ova posebna pasmina potvrđuje svoju dominaciju i odbija se povući, čak i pred strašnim protivnicima kao što su medvjedi ili vukovi. Poznati po svom intelektu i iznimnim sposobnostima čuvanja, služe kao postojani zaštitnici. Međutim, njihova neovisna narav i inherentna tvrdoglavost predstavljaju izazove tijekom treninga, dok se njihov inherentni oprez prema nepoznatim pojedincima i drugim psima može manifestirati kao agresija osim ako nemaju snažnog, nepokolebljivog vođu koji uspostavlja nedvosmislene granice i propise. Iako pasmina možda nije prikladna za one koji tek posjeduju pse, važno je napomenuti da oni nisu psi visoke energije. Međutim, njihova veličina ih čini manje prikladnima za obitelji s malom djecom. Preporučljivo je imati dvorište sa čvrstom ogradom kako bi im se osiguralo optimalno okruženje. Preporučljivo je započeti s treningom što je prije moguće, a socijalizacija je gotovo neophodna jer pomaže u prihvaćanju nepoznatih pojedinaca i stvorenja. Iako možda nemaju reputaciju pretjeranog lajanja u usporedbi s drugim pasminama, posjeduju urođenu sposobnost da odmah obavijeste svoje vlasnike o svakoj potencijalnoj prijetnji, čak i tijekom noćnih sati, a njihova vokalizacija je izrazito robusna. Za kavkaske ovčare, poznate po svojim iznimnim kvalitetama obiteljskih kućnih ljubimaca, preporučuje se da budu u kući i da provode dovoljno vremena sa svojim ljudskim društvom. Ostavljanje samih vani, vezanih na lancu, nikako se ne preporučuje jer može dovesti do razvoja agresije, nedostatka socijalizacije i predstavljati rizik od opasnosti.

 

Kada je riječ o kavkaskim psima, njihova je odanost i sposobnost da budu izvrsni obiteljski prijatelji, uključujući i djecu, neosporna. Međutim, ključno je započeti njihovu obuku u pravo vrijeme. Njihov inherentan oprez prema nepoznatim pojedincima, koji povremeno može eskalirati u agresiju, znači da je potrebna rana poduka. Neuspješno podučavanje od ranog djetinjstva može rezultirati poteškoćama kada su u pitanju njihove interakcije s drugim psima. U određenim slučajevima, burne nestašluke nepoznate djece mogu se pogrešno protumačiti kao prijetnja voljenima, što dovodi do aktivacije njihovih inherentnih predatorskih instinkata, što može rezultirati agresivnim ponašanjem. Imajte na umu da su odgojeni s vrijednostima snage i skrbništva, te neće oklijevati zaštititi svoje voljene od mogućih opasnosti. Treba napomenuti da im je potrebno osigurati i kvalitetan prostor za boravak da bi se osjećali ugodno.

Preporučujemo