Jaja su jedna od jeftijijih namirnica koja se mogu pripremati na razne načine. Međutim sigurno ste nekadda  videli tamniji  oreol oko žumanca tvrdo kuvanog jajeta. Može biti plave, zelene ili sive boje i ne izgleda baš lijepo niti ima dobar ukus. Možda se čak pitate da li biste trebali jesti ove stvari. Objasnićemo šta je to zapravo.

 

Tamni oreol oko žumanca rezultat je predugog kuhanja jaja. Kada ih pustimo da se kuhaju ili prže, moramo paziti na vrijeme kao i kod svake druge namirnice.. Kada je u pitanju kuvanje, mnogi ljudi uopšte ne poštuju vreme a to nije dobro. Kao i sve drugo i jaja se  mogu prekuhati. Predugo kuhanje jaja ne samo da će uzrokovati da žumance pozeleni , već će i smanjiti svarljivost proteina u njemu i smanjiti njegovu kvalitetu. Zato uvijek vodite računa na vrijeme i pazite da vam se jaja ne prekuhaju. Ukoliko ne volite mekano žumance dovoljno je oko 5 do 6 minuta kuhanja da biste dobili savršen doručak.

Ovaj zelekasti krug  nastaje usled hemijske reakcije između sumpora (iz bjelanjka) i gvožđa (iz žumanca), pri čemu sumpor prirodno reaguje na površini žumanca i formira željezni sulfid. Ako ne želite jaja sa sivim žumancem, nemojte ih predugo kuvati i odmah nakon što ih izvadite iz ključale ohladite u hladnoj vodi.

Često se borimo sa ružnom bojom žumanca ili tvrdim ljuskama koje se ljušte. Ponekad guljenje tvrdo kuvanih jaja može biti pravi izazov. I ovde postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći a jedno od njih je upravo stavljanje vrućih jaja u hladnu vodu.

Preporučujemo