Zovem iz Kliničkog centra da vas obavijestim da je vaše dijete jutros preminulo.

Ovo je vijest koju je Miloš Kuprešanin dobio 8. septembra 2018. godine kada je putovao u UKC u Republici Srpskoj u Banjaluci da svojoj supruzi Ya, koja se upravo rodila, podari bebu.Aleksandra uzima lijekove. Aleksandra je u osmom mjesecu trudnoće rodila djevojčicu Saru, a doktori i medicinske sestre rekli su da je plakala, ali da je još živa.

– Dva dana kasnije rečeno im je da je beba umrla – rekli su iz Centra za istraživačko novinarstvo u dokumentarcu Gdje je Sara? Prema riječima roditelja, djevojčica je navodno sahranjena bez ispitivanja i pristanka. Od tada Miloš i Aleksandra tragaju za njenim ostacima, za koje kažu da nisu pronađeni tamo gde je beba navodno bila sahranjena.

“Trudnoća je bila u redu, a onda…” Priča počinje kada je Aleksandra, u sedmom mesecu trudnoće, redovno odlazila kod svog ginekologa koji je otkrio da ima polihidramnion. Preporučio joj je da ode u UKC RS na specijalistički ultrazvuk. Tada su joj, kako priča Aleksandra, lekari rekli da mora hitno da putuje u Beograd jer njihovi lekari „ne bi to uradili“, a da nisu objasnili na šta misli. – Probudili su me noću i uradili još jedan CTG i rekli da sam 6. septembra imala kontrakcije i da mi treba hitan carski rez. Nakon što se završilo, nisam čula da je dijete plakalo. Vidio sam babicu kako izlazi kroz vrata sa bebom u naručju. Drugi deo ekipe je zašio ranu i pojavio se doktor i rekao:

“Alexandra, čestitam, imaš devojčicu. Ima 1,9 kg i dugačka je 45 cm. Plakala je i bez daha. Dali smo je Stavite u inkubator “Sve je u redu” – rekla je Aleksandra.

Doktori i medicinske sestre obavijestili su Sarinog oca i Aleksandrine roditelje, koji su čekali u hodniku, da je Sara živa. Aleksandrin otac, Drago Blagojević, kasnije je uspeo da upozna devojku.

Njena koža je tamna kao i Aleksandrina.” – Kosa joj je tri centimetra. Drago se prisjetio da je imao tamnu kožu poput Aleksandrine. Međutim, već 7. septembra lekari su obavestili roditelje da je, kako su tvrdili, došlo do “određenih komplikacija” i da dete treba da bude poslato u Beograd, jer je Sara izgubila deo digestivnog trakta… Roditeljima UKC-a je kasnije rečeno da je Sara odvedena 11. septembra i sahranjena na banjalučkom Novom groblju. U grobu su pronašli samo bocu koke – Hladni mrtvi su uzeli nečije imanje, a to je bilo dete, i sahranili ga kao nikog – Šokantno je znati od koga je otac.

Hladni mrtvi su uzeli nečije imanje, a to je bilo dete, i sahranili ga kao nikog – Šokantno je znati od koga je otac. Zatim slijedi nova užasna epizoda. Na Novom groblju im je rečeno da njihova djeca nisu tamo, već u banjalučkim Pobrema. Zatražili su i dobili dozvolu za iskopavanje. Kako su roditelji tvrdili, na mestu gde je navodno sahranjena mala Sara pronašli su samo praznu plastičnu flašu koka-kole i medicinsku rukavicu! Zatim su iskopali grob pored njega, ali DNK ostaci nisu bili Sarin. Naknadno su posjećena policija i tužilaštvo, ali nisu smatrali da je potrebno otvoriti istragu o smrti bebe.

Preporučujemo