Ruskinja Natalija Mihajlova sa svojih pet sinova preselila se iz Petrovca ​​na Mlavi u selo Zabrđe s namjerom da živi zdravim načinom života. Uživa provoditi vrijeme među drvećem, izvorima čiste vode, loviti gljive u šumi i brati travu. Natalija je slučajno naišla na svoj prirodni raj u Srbiji, gdje ćudljiva Mlava uglađuje plodnu ravnicu. Njezina obitelj uživa u njihovoj parceli od 30 hektara, a ona sada Srbiju smatra svojom domovinom. Prema Natalijinim riječima, Srbija je utopija u kojoj nalazi sve što je potrebno za blažen život. Srbija ima sve što privlači Ruse: šume, planine, jezera, rijeke i netaknutu vodu. Štoviše, postoji obilje zdrave hrane, biljaka i dobronamjernih ljudi. Otuda i ne čudi što Rusi obožavaju Srbiju, piše Magazin Novosti.

Natalija je na plodnom mlavskom trnu zasadila kulture, a među prvima je bila ruska repa – osnovna hrana Rusa. Prema Nataliji, krumpir nije uvijek bio glavna namirnica u Rusiji, a repa je bila primarni izvor prehrane prije uvođenja krumpira u Europu. Zbog toga njezina obitelj ne jede krumpir i radije bira repu jer se vjeruje da je korisnija za zdravlje.
Natalija je na svom velikom imanju zasadila domaću mrkvu, izbjegavajući industrijske hibride. Vrt je procvjetao s dolaskom proljeća, a na sunčevoj svjetlosti niču gredice salate, luka, heljde i graška. Natalija i njezina djeca posebno su uživali u grašku, a imali su i jedinstven način konzumiranja. Prepustili su se slatkom okusu sirovog graška, na veliko iznenađenje okoline.

Prema Natalijinim riječima, to je među Rusima bila uobičajena praksa. Sadnja Selena i Rue je omiljena tradicija među ruskim ženama. Ove biljke imaju poseban značaj i nikada se ne zanemaruju u njihovom uzgoju. Selen je vrsta biljke koja ima sposobnost čišćenja crijeva od parazita. Prema Natalijinim riječima, unos selena u salatama dovoljan je za zdrav probavni trakt. Osim toga, korijen se koristio kao tradicionalni lijek za niz bolesti uključujući hipertenziju, anginu pektoris, bolesti želuca i jetre, bolesti kostiju i paradentozu. Također je bio primarni alat u borbi protiv tuberkuloze.

Natalija naglašava da se korijen treba brati samo u fazi cvatnje. Natalija Mihajlova preferira prirodne lijekove i izbjegava kemijske tretmane. U slučaju bolesti okreće se “prirodnim antibioticima” poput propolisa, češnjaka, luka, limuna i đumbira. Također u svoju rutinu uključuje razne čajeve poput čaja od metvice, lipe, kadulje, kamilice i bršljana.

Preporučujemo