Poznati glumac Miodrag Krivokapić je owstvario veliki broj uloga u domaćim filmovima i serijama i njegov lik jako dobro poznaju malo stariji gledaoci. Iako smo ga imali priliku često gledati na filmskom platnu i na malim ekranima o njegovom privatnom životu se zna jako malo. 

  • Put do trijumfa za Miodraga Krivokapića, cijenjenu ličnost na našim prostorima, bio je sve samo ne šetnja parkom. Međutim, njegov put do prosperiteta je nedvojbeno bio zadivljujući. Nepopustljiv u svojoj težnji da postane glumac, donio je hrabru odluku da se preseli u Hrvatsku, a sve u potrazi za pretvaranjem svog sna u stvarnost.

I gle čuda, njegova nepokolebljiva predanost urodila je plodom! Ukrasio je filmsko platno u više od 30 izvanrednih kinematografskih ostvarenja, a ostavio je i neizbrisiv trag u području televizije svojim sudjelovanjem u više od 50 zadivljujućih drama, TV filmova i serija.

Poznati Brik rođen je 22. travnja 1949. godine iz Peći na Kosovu i Metohiji. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom mjestu. Odmalena je gajio želju da se dotjera do pozornice, želju koja ga je dovela do pokušaja upisa na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, ne jednom, već dva puta, samo da bi ga dočekalo razočaranje.

No, upornost mu se isplatila kad je primljen na Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu, gdje je 1975. godine uspješno završio studij. Nedugo nakon toga prelazi u redove cijenjenog kazališta Gavela, a potom i Hrvatskog narodnog kazališta.

 

Prvo se pojavio u filmovima “Zec”, “Kuća” i “Seljačka buna 1573”, da bi svoj talent pokazao u glavnoj ulozi serije “Mačak u šljemu”.Od povratka u rodni kraj 1986. godine zadržao je ulogu slobodnog umjetnika. Dok je početkom 2000-ih stekao cijenjenu titulu prvaka u beogradskom Narodnom kazalištu, njegova veza s Hrvatskom ostala je neprekinuta, au njoj i dalje dobiva prilike za glumu.

  • U svom osobnom životu, on je čovjek velike suzdržanosti, u oštroj suprotnosti s njegovom zapovjednom prisutnošću na pozornici. Očigledna je njegova nepokolebljiva predanost obitelji. Dugi niz godina njeguje brak s dr. Svjetlanom, koja je u međuvremenu u mirovini. Rado se prisjeća susreta u Dubrovniku, opisujući je kao oličenje ljepote. Značajan dio svojih postignuća pripisuje njoj, naglašavajući da su ga njezine konstruktivne povratne informacije potaknule da dosegne svoj najveći potencijal.

U prošlosti je imala strogo i pronicljivo kritičarsko oko. Posjedovala je sposobnost prenijeti svoje misli o predstavi bez izgovorene ijedne riječi; jednostavno “Razgovarat ćemo” bilo je dovoljno. Bila je to potpuna suprotnost trenucima kada bi me žarko zagrlila. Kad primijetim kako je postala nježnija, ona mi uzvrati tvrdnjom da sam ja ta koja je sazrela. Zauzvrat joj priznajem povećanu praktičnost i pažljivost, posebno u odnosu na Bojana. Miodrag ističe njezino divljenje svemu što izvodi.

 

  • Njihovim vodstvom Damjan i Bojan, njihova dva sina, usmjereni su na put uspjeha i dobrote, što je rezultiralo njihovim današnjim iznimnim postignućima.Nerijetko se Miodraga može vidjeti kako na lokalnoj tržnici kupuje sve neophodne namirnice za kućanstvo.

Na mom štandu obilazi i kupuje potrebne stvari. Njegove preferencije često se oslanjaju na krumpir, grašak i druge osnovne namirnice koje vjerojatno priprema njegova žena za njihov podnevni obrok. Bio je jedan slučaj da ga nisam prepoznao sve dok me prodavač sa susjednog štanda nije obavijestio da je to naš poznati glumac.

Iznenađujuće, on izgleda sasvim obično. Ponašanje mu je ugodno, glas nježan i nastoji se držati povučeno. Suzdržavam se od zadiranja u njegove osobne stvari, jer je očito da cijeni skromnost i radije se drži povučeno. Dapače, izbjegava čak i fotografiranje s obožavateljima, odlučivši se živjeti prema vlastitim načelima. Izuzetno poštujem njegovu individualnost, kako je u razgovoru za „Blic“ rekao jedan od prodavača na pijaci.

Strast prema glumačkom zanatu usadio je i u svog sina Bojana koji trenutno kroči svoj put do uspjeha. Tema braka često se nameće u razgovorima dvojca oca i sina.

 

Bojan je u nedavnom intervjuu pričao o tome kako vrijeme kao da brzo leti otkako se oženio. Izrazio je čuđenje kako mjesec dana može proći u onom što se čini kao treptaj oka. Bojan i Taisa prije vjenčanja već su živjeli zajedno godinu dana, pa njihov brak jednostavno predstavlja novu dimenziju u njihovoj vezi. Bojan je naglasio da se osobno nije puno promijenio, osim što je dodao vjenčani prsten i malo prilagodio svoje ponašanje ozbiljnosti bračnog života.

  • Dok Miodrag svoj privatni život inače drži u tajnosti, ipak je podijelio djelić svog iskustva druženja s poznatom Milenom Dravić na glumačkim druženjima.

Prisjeća se najneobičnijih zabava, gdje je prisutnost orkestra davala raskoš. Slavlje bi se proteglo do ranih jutarnjih sati, često do 2 ili 3 sata ujutro.
Bez da je ikad izrazila svoje nezadovoljstvo, njegova je supruga gajila duboko ukorijenjenu ljutnju prema njegovim povremenim kasnonoćnim sastancima s njegovim društvom. Nasuprot tome, Miodrag se potrudio zaštititi svoju djecu od toga da ga vide u pijanom stanju.

 

Imam sposobnost da se nosim s tim, a smatram se sretnim što nikada nisam mogao podnijeti alkohol. Uživam ostati nakon nastupa jer je taj osjećaj opuštanja bitan. No, kako vrijeme prolazi, sve sam manje sklon boemskom stilu života – naglasio je.

Tijekom svog profesionalnog puta Krivokapić je za svoje iznimne glumačke vještine dobio više prestižnih priznanja. To je uključivalo cijenjenu nagradu Car Konstantin, poznatu Sterijinu nagradu i vrlo željnu nagradu festivala Joakimfest za njegove izvanredne izvedbe. Naime, upravo prošle godine na uglednom Pulskom festivalu Miodrag je dobio najveće priznanje – cijenjenu nagradu za životno djelo.

Preporučujemo