Iako se nauka i medicina razvijaju velikom brzinom a moderna tehnologija postaje pomalo i zastrašujuća ljudi još uvijek nisu pronašli lijek za karcinom koji odnosi veliki broj života. Radi se o bolesti za koju se ne zna uzrok nastajanja pa je zato teško pronaći i riješenje. 

Nesretna smrt tri poznata i visoko cijenjena prijatelja od raka naglašava važnost ranog otkrivanja, naglašavajući naglasak medicinske zajednice na prevenciji kao najvažnijoj mjeri za održavanje dobrog zdravlja.

  • Neočekivanim raspletom događaja, složni trojac koji čine pjevač Marinko Rokvić te glumci Milan Lane Gutović i Tihomir Arsić, koje je povezivala čvrsta veza, našao se pred tragičnom sudbinom. Njihovi zajednički napori uvijek su bili plodonosni, osiguravajući divno iskustvo kad god bi udružili snage. No, okrutna ruka sudbine imala je druge planove, jer su sve tri osobe podlegle raku u iznimno kratkom vremenskom razdoblju.

Lane je imao čast biti odabrano društvo Tihomira Arsića na dan njegovog vjenčanja, jer se u zanosnom reality showu vjenčao s poznatom balerinom Jelenom Arsić. Ionako naelektriziranoj atmosferi doprinijelo je prisustvo kultnog Marinka Rokvića koji je energiju podigao na najvišu razinu.

Nitko nije ostao ravnodušan kada je Jelena na svom Instagram profilu podijelila fotografiju njih troje uz naslov “Tri mušketira”.

 

2020. godine prvi je otišao Tihomir, a zatim Lane i Marinko 2021. godine, s razmakom od samo nekoliko mjeseci.Kako javljaju mediji, poznati Šojić preminuo je nakon kratke borbe s rakom pluća.

Ključno je obratiti pozornost na znakove i simptome raka pluća koje nikada ne smijete zanemariti.

  • Ako imate uporan kašalj ili primijetite promjenu u prirodi svog kroničnog kašlja, iskašljavate zgrušani ili krvavi ispljuvak, osjećate bol u prsima tijekom kašljanja ili dubokog disanja, imate poteškoća s disanjem ili patite od upale pluća koja se ponavlja ili ne reagira, ključno je potražite liječničku pomoć.

Ostali simptomi na koje treba pripaziti uključuju gubitak apetita, neobjašnjivi gubitak težine i opću bol u tijelu. Rak pluća često se manifestira uznapredovalim simptomima, što naglašava važnost ranog otkrivanja. Stoga se osobama s obiteljskom anamnezom oboljelih savjetuje redovite sistematske preglede i pravovremenu konzultaciju s liječnikom ako posumnjaju da nešto nije u redu.

 

Marinko Rokvić 

Nasuprot tome, i Marinko Rokvić i Tihomir Arsić suočili su se s identičnim oblikom raka. Naime, njihova hrabra borba protiv raka gušterače poslužila je kao inspiracija brojnim pojedincima koji su se borili sa sličnim dijagnozama. Ti pojedinci smogli su snage da se suprotstave protivniku koji je uništavao njihovu dobrobit, kao što su Rokvić i Arsić činili do svojih posljednjih trenutaka.

  • Podrijetlo raka gušterače može se pratiti u tkivima gušterače, trbušnog organa smještenog iza donjeg dijela želuca. Ovaj vitalni organ ima dvostruku ulogu u tijelu, otpuštajući enzime koji olakšavaju proces probave i proizvodeći hormone koji doprinose regulaciji razine šećera u krvi.

Postoje različiti oblici izraslina koje se mogu manifestirati u gušterači, a obuhvaćaju maligne i benigne tumore. Dominantni oblik raka koji potječe iz gušterače nastaje iz stanica koje oblažu kanale odgovorne za prijenos probavnih enzima iz gušterače (poznato kao duktalni adenokarcinom gušterače).

 

  • Rano otkrivanje raka gušterače, stadij u kojem se može učinkovito liječiti, rijetkost je. To je prvenstveno zbog činjenice da bolest obično ostaje asimptomatska sve dok već ne metastazira u druge organe.

Početni simptomi raka gušterače često prolaze nezapaženo i pojedinci ih često zanemaruju.Osjećate bol u trbuhu, žutilo kože i očiju, nenamjerno mršavljenje – svi simptomi koji mogu ukazivati ​​na žuticu.Proljev i mučnina uobičajeni su simptomi, a čini se da je urin neobično tamne boje.

Dr. Safa, zdravstveni radnik klinike Mayo, objašnjava da simptomi raka gušterače obuhvaćaju različite pokazatelje. Jedan od takvih simptoma je bol u trbuhu koja se proteže prema leđima, koja može biti povremena i pojačana nakon obroka.

Pacijenti mogu doživjeti gubitak težine, često praćen smanjenim apetitom ili osjećajem sitosti nakon konzumiranja male porcije hrane. Osim toga, osobe s rakom gušterače mogu imati proljev, karakteriziran masnom stolicom ili stolicom koju je teško isprati. Još jedan značajan simptom je žutilo kože, poznato kao žutica, koje može zahvatiti i kožu i bjeloočnicu.

Preporučujemo