Poskupljenja zadnje dvije godine razaraju mnoge države, naročito one siromašnije poput balkanskih. Nestašice, vještačka poskupljenja, problemi s nabavkom kao i stvaranje monopola su tipične odlike kapitalističkog uređenja i zato nije ni čudo da u doba kada je cijeli svijet u krizi i dešavaju se razni oružani sukobi diljem planete, cijene također vrtoglavo rastu.

Naravno, nije to svuda potpuno isto i neke države daju neke kompenzacije za to, ali sve manje i manje. Na Balkanu je to već druga priča, a najbolji pokazatelj da su cijene otišle preko svakog normalnog mjerila je to da je svinjsko pečenje u Srbiji znatno skuplje nego ikad prije.

Jedna gospođa iz Kruševca se naročito požalila s obzirom na to da je nekad dva kilograma svinjskog pečenja plaćala 1.500 dinara, a ove godine isto to pečenje košta čak 5.000 dinara, što je više nego troduplo poskupljenje! Čak i u selu Stopanju više nema dobrih ponuda za kvalitetno svinjsko pečenje kao nekad.

Mnogi smatraju da je jedan od uzroka, pored generalne svjetske krize, to što je navodno počela da hara i svinjska kuga koja uzima živote prasićima i svinjama prije nego bude ikakve prilike da se pred praznike pretvore u delikatesno jelo.

Čak i u Čačku cijene prasećeg pečenja rastu, a budući da su sad praznici, mnogi žele da prodaju po što skupljoj cijeni kako bi dobro zaradili. Kad se sve ovo uzme u obzir, čini se da bi mnoga kućanstva mogla za ove praznike ostati bez pečenja na koje su tradicionalno navikli svake godine i to je poprilično tužna vijest.

Preporučujemo