Vizualni sadržaj na Instagram profilu Marije Petronijević prenosi snažnu poruku koja nadmašuje mogućnosti bilo kojeg pisano prikaza. Ovo se savršeno uklapa s njenim vlastitim iskustvom glumice, budući da je doživjela duboku transformaciju nakon povratka kući u Visibabu.Reflektirajući na svoje putovanje od skromnih početaka kao beračica jagoda izvan Beograda, Marija Petronijević sada neizmjerno ponosno gleda na svoja postignuća krajem 2023. godine. Njezin uspjeh u svijetu uzgoja ovaca, s posebnim naglaskom na uzgoju karačačkih ovaca, služi kao dokaz njezine posvećenosti. Marija daje prednost dobrobiti svog stada osiguravajući im hranjivu prehranu koja uključuje svakodnevnu ispašu i uvođenje pšenične i ječmene trave, pružajući im bitne vitamine, minerale i vlakna. Na Instagramu je podijelila da je sva hrana na bazi soje eliminirana s farme.Isto tako, izrazila je želju da bude domaćin dana otvorenih vrata, pozivajući sve zainteresirane da iz prve ruke svjedoče operacijama i praksama na farmi. Glumica je oduševljena suradnjom i pružanjem podrške pojedincima koji dijele slične ambicije. Kao znak solidarnosti, nesebično je donirala višak organskog gnojiva stanovnicima Visibabe, Požege i obližnjih sela, potičući uzgoj zdrave, organske hrane.

 

 

Marija, ne samo vrsna glumica već i predana humanitarka, pokazala je svoju posvećenost pomažući potrebitima nudeći svoju vrijednu zalihu ovčjeg gnoja, koji se koristi u poljoprivredi. Uočivši da financijska ograničenja mogu predstavljati prepreku za neke pojedince pri nabavci prirodnog gnojiva, Marija je ljubazno predložila donaciju prikolice puna gnojiva za svako kućanstvo. Također je izrazila suosjećanje prema onima koji bi mogli osjećati nelagodu zbog prihvaćanja takvog dara i predložila opciju razmjene. Nadalje, Marija je naglasila potrebu za kukuruzom i ječmom, te ponudila pomoć u poslovima kao što su bojanje automobila i drugi različiti zadaci. Svojim entuzijastičnim dijeljenjem znanja i stručnosti, stekla je prestižnu titulu doktora poljoprivrede. Marija nam je nesebično otkrila svoje tajne uspješnog uzgoja rajčica u šljunku, kao i svoje tehnike uzgoja organskog bosiljka koje spretno koristi za pravljenje ukusnog domaćeg pesta. Nema potrebe za promjenama. Bosiljak, višenamjenska biljka, poboljšava okus jela, podržava probavu bogate hrane i štiti je od kvarenja. Stručnjaci za kulinarstvo preporučuju uključivanje bosiljka u recepte s krumpirom, kukuruzom, cvjetačom i plavim patlidžanom. U mediteranskoj kuhinji igra ključnu ulogu u umacima i preljevima za tjesteninu. Sušeni bosiljak, koji ima intenzivniji okus od svježeg, posebno je prikladan za variva, povrće poput graška i graha, salate i namaze.Bosiljak, biljka visoko cijenjena u tradicionalnoj medicini, posjeduje izvanredna ljekovita svojstva. Koristi se u borbi protiv bolesti poput kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije. Pored toga, kuha se kao umirujući čaj za ublažavanje menstrualnih problema. Sok izlišća služi kao lijek za prehladu, upalu uha i probleme s bubnjićima, te djeluje kao tonik za osvježenje.

 

 

Nadalje, pokazao se učinkovitim u smanjenju upale u urinarnom traktu, rješavanju nesanice, smirivanju nervoze i poticanju apetita. Dojilje bi svakako trebale konzumirati čaj od bosiljka jer on učinkovito potiče stvaranje majčinog mlijeka. Za pripremu ovog blagotvornog napitka, dovoljno je preliti kipuću vodu preko osušenih listova bosiljka i ostaviti ih da se kuhaju desetak minuta. Preporučljivo je uživati u ovom napitku svakodnevno, ali se savjetuje napraviti dvotjednu pauzu nakon osam uzastopnih dana. Službena medicinska istraživanja otkrila su da svježi bosiljak može djelotvorno ublažiti tegobe otečenih zglobova, posebno kod artritisa. Stručnjaci tvrde da lišće ove biljke posjeduje svojstva slična tabletama diklofenaka. Eugenol, ključni spoj odgovoran za aromatičnu esenciju bosiljka i koji se najviše koncentrira u azijskoj sorti, igra ključnu ulogu u njegovim protuupalnim učincima. Trudnicama u ranoj fazi trudnoće i dojenčadi mlađoj od šest mjeseci ne preporučuje se uporaba zbog njegovih sedativnih svojstava.

 

Preporučujemo