Njen lik iz serije “Đekna još nije umrla a kad će ne znamo” dobro je urezan u sjećanja starije generacije. Zbog dugotrajnih financijskih problema, glumica Vesna Pećanac postala je redovita posjetiteljica kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva u Beogradu. Vesna Pećanac, slavna glumica, prošla je kroz mnoge teškoće u životu, obilježene tugom, siromaštvom i brojnim izazovima. Udala se za uglednog crnogorskog redatelja Živka Nikolića, no nakon njegove smrti i nagomilavanja nevolja, talentirana glumica doživjela je duboku psihičku krizu.Tijekom bombardiranja, otvoreno je dijelila svoje iskustvo s lokalnim medijima, ali je u to vrijeme obuzela depresija. Izazovi života su je okruživali sa svih strana, do te mjere da se morala osloniti na pučku kuhinju kako bi preživjela. U sred kaosa bombardiranja, Živko je doživio izniman oporavak. Neizmjerne agonije i velika tuga preplavile su i mene. Jedan od mojih sinova odlučio se povući u samostan, izjavivši: “Sve su se utvrde srušile zbog mene.” U međuvremenu, osjećala sam se fiksiranim na zid, utonuo u melankoliju. Nekada uspješna, sretna i složna obitelj, naša kohezija se raspršila. Nesposobna da se pridružim igri, prisiljena sam tražiti financijsku pomoć putem mirovine. Kao komičar, moj primarni cilj je donositi radost i oduševljenje publici.

 

 

Međutim, pronašla sam sebe lišenu svake radosti. Naša materijalna situacija bila je teška, s mizerom mirovinom od samo sedam tisuća dinara. Stalna glad me je dotukla do te mjere da sam pomislila da sam potpuno izgubila pamćenje. Srećom, imala sam suosjećajnog šefa u obližnjoj trgovini koji nam je produžio kredit za hranu tijekom nekoliko godina. Ovaj dobrodušni čovjek duboko se divio Živkovim filmovima, održavajući njegov duh živim, iako više nije bio s nama. Došao je trenutak kada sam imala novac, suočen s odlukom hoću li ići na tržište ili njime otplatiti dio svog duga. Unatoč financijskim obvezama, na kraju sam odlučila otići na tržište. Kroz susjedstvo sam pažljivo nosila mladi luk koji mi je virio iz torbe, pazeći da me nitko ne primijeti. Kada sam podijelila to iskustvo s Živkom, dao mi je mudar savjet: “Pretvorite to u performans, jer to je suština života”, kako je jednom rekla u intervjuu za “Novosti”.Glumica Vesna Pećanac, poznata po ulogama u filmovima “Otpisani”, “Druga Žikina dinastija” i “Smrt gospodina Goluže”, na početku je istaknula da je suočavala s izazovima, uspjela je riješiti neke od njih, ali ne sve. Iskusila je glad, smatrajući to pozitivnim iskustvom.

 

 

Njeno gladovanje bilo je motivirano smanjenjem potrošnje hrane uz produljenje vremena žvakanja. Prvi put smo se susreli s Vesnom tijekom debija u renomiranoj drami Živka Nikolića, “Ljepota poroka”, 1986. godine. Od tada je nastavila sudjelovati u različitim projektima, uključujući filmove poput “U ime naroda” i seriju “Oridinale”. Još jedna značajna suradnja s Nikolićem bila je u omiljenoj seriji “Đekna još nije umrla, a što će biti dalje, ne znamo”. Vesnina predanost svom zanatu bila je očita, rijetko je odbijala bilo koju Nikolićevu produkciju. Tokom njihovog braka, glumica je neprestano izražavala divljenje i ljubav prema svom suprugu.S obzirom na tešku financijsku situaciju, sin Petar je iznio svoje mišljenje, naglašavajući nesretnu sudbinu koja je obitelj zadesila nakon očeve smrti. Prema Petrovim izjavama za Blic, on vjeruje da tragedija koja se dogodila devedesetih godina nije zahvatila samo Živka, već predstavlja raširenu pojavu. Živko je samo jedan od brojnih ekstremnih slučajeva žrtava ratova, društvene tranzicije i raspada naših društvenih i političkih struktura. Možda je pad Živka rezultat njegovog iznimnog talenta i uspjeha, što je često neprijateljski ocijenjeno, posebice na međunarodnoj razini. Razmišljajući o iskustvu svog oca, Petar priznaje postojanje moćne i učinkovite tamne strane ljudske prirode. Ova tema dominira ne samo u Živkovim filmovima, već i u našoj recentnoj povijesti. Prema njegovim riječima, nije previše “šokiran” prikazom u nekim medijima jer se to događa već dugi niz godina. Ponovno, žena se našla za kuhinjskim stolom u razgovoru s patrijarhom. Ovaj sastanak je imao duboko značenje, što ukazuje na visoku prirodu situacije. Ipak, njezine okolnosti nisu poželjne – patrijarh se nosi s ogromnim dugom, a vjerovnici ga nemilosrdno progoni. Unatoč izazovima, ona je odlučna i uspijeva se nositi sa situacijom najbolje što može. Priznaje da se ne može sama suočiti s ovim izazovima, ali ostaje odlučna u borbi unatoč svim izgledima.

 

Preporučujemo