Tijekom ove sezone žudimo za toplim i ukusnim obrocima, što nas tjera da svako toliko uključimo pećnicu. Bilo da preferirate slatko ili slano, preporučujemo da već danas upotrijebite svoju pećnicu kako biste pripremili štrudlukoji nadopunjuje osvježavajuće pivo. Pecivo poznato kao savija sastoji se od finog lisnatog tijesta, a nadjev je kulinarska eksplozija kiselog kupusa, pancete i luka. Malo je vjerojatno da bi mnogi razmišljali o tome da zdravu hranu kao što je kiseli kupus uvrste u tako slano jelo, ali to je mišljenje uobičajeno u Njemačkoj, gdje se savijača od kiselog kupusa visoko cijeni kao delikatesa. Iako kod nas nije uobičajena probajte i nećete se pokajati.

 

Sastojci:

Jedna porcija kiselog kupusa teži otprilike 300 grama.
Pola tuceta trakica slanine.
Potrebna količina za ovaj recept je četiri žlice maslaca.
Potrebne su dvije žlice krušnih mrvica.
Jedan luk.
jedno  jaje.
Jedan paket tijesta koje se napuhne tijekom pečenja.
Sjemenke kima male su sjemenke u obliku polumjeseca koje potječu od biljke kim.

priprema:

Prije početka pečenja potrebno je pripremiti pećnicu tako da je zagrijete na temperaturu od 176 stupnjeva Celzijusa. Slaninu narežite na sitne kockice i pržite dok se masnoća ne otopi, ali slanina još nije hrskava. Izvadite slaninu iz tave, a na preostaloj masnoći popržite luk narezan na kockice. Uzmite zdjelu i pomiješajte ocijeđeni kiseli kupus, slaninu, luk, jaje, krušne mrvice i začine. Provjerite je li smjesa dobro izmiješana. Započnite tako da razmotate listove lisnatog tijesta i premažete ih polovicom otopljenog maslaca.Počnite tako što ćete uzeti jedan komad tijesta i prekriti ga polovicom smjese od kiselog kupusa.

Nastavite s motanjem tijesta i prebacite ga u posudu za pečenje. Isti postupak ponoviti sa preostalim tijestom i nadjevom dok ne potrošite svo tijesto i dok ne napunite posudu za pečenje. Nakon što tijesto premažete sa svim predviđenim maslacem, obilato ga pospite kuminom i pecite u pećnici oko 35 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Najbolje je pustiti da se tijesto malo ohladi prije rezanja.

Preporučujemo