Povodom obilježavanja Dana državnosti prošle godine, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, posthumno je odlikovao Miroslava Lazanskog. Lazanski je bio novinar, vojni analitičar i bivši veleposlanik Srbije u Rusiji. Preminuo je u 71. godini života u kolovozu 2021. godine. Orden je dobio njegov sin Aleksandar Lazanski, koji je rezervni potporučnik srpske vojske. Nažalost, javnost ga nije imala puno prilike vidjeti.

Dobivanje nagrade ispunjava me ponosom. Siguran sam da bi moj otac, čovjek izvanrednog karaktera, vješt novinar i predani domoljub, osjećao isto. Zahvaljujem predsjedniku Vučiću što mi je ukazao ovu čast, koja je dodatak dosadašnjem priznanju koje sam dobio za doprinos u razvoju borbenog vozila “Lazanski”. Aleksandrov izgled i držanje ostavili su neizbrisiv dojam.

Duboka ljubav i poštovanje privatnosti Miroslava Lazanskog dovelo i do toga da je sina rijetko spominjao u javnosti. No, nije se bojao izraziti ponos na svoje dijete kao roditelj. U početku sam poticao Aleksandra da upiše Vojnu akademiju. Ipak, završio je školovanje u Školi rezervnih oficira na Banjici i sada služi kao rezervni potporučnik u pješačkoj diviziji srpske vojske. On voli oružje i može rastaviti kalašnjikov brže od mene. Također je otkrio da je njegov sin trenutno zaposlen u tvrtki specijaliziranoj za oružje.

Miroslav Lazanski bio je srpski novinar, vojni analitičar i diplomat. Rođen je u Karlovcu 18. rujna 1950. godine, a školovao se u rodnom Trebinju, kao iu Zagrebu, gdje je i započeo svoju novinarsku karijeru. Nakon što se preselio u Beograd 1991. godine, on je bio njegov dom do smrti 4. kolovoza 2021. u glavnom gradu Srbije. U ranoj karijeri Lazanski je surađivao u omladinskom listu “Polet”, gdje je objavio svoj prvi članak o francuskoj Legiji časti. Brzo je postao sastavni član uredničkog tima, a čitateljstvo lista to je odražavalo. Kasnije, 1980. godine, prelazi u “Vjesnik”, a sljedeće godine se pridružuje uredništvu političkog tjednika “Danas”, gdje ostaje do 1991. godine. Smatraju ga za jednog od najboljih vojnih analitičara u Srbiji ikada.

Preporučujemo