Srpske svadbe su poznate po svojoj raskoši i činjenici da traju i po nekoliko dana. Danas imamo izvanrednu priču o ženi koja je bila na svadbi kao gošća. Marijanu je na venčanje u Beograd pozvao poznanik, a nije ni znala šta joj se sprema. Uprkos pozivu, odlučila se da prisustvuje venčanju sa punim entuzijazmom. Kako je mlada bila neko ko je živeo u luksuzu, Marijana je odvojila dosta vremena da izabere savršen poklon za par. Osim toga, pažljivo je birala svoju odjeću, vodeći računa da bude prikladna za događaj visokog društva i da ne riskira bilo kakvu neugodnost.

Prije dana vjenčanja, uprkos tome što je imala prosječno plaćen posao, uložila je zajednički napor da uštedi nekoliko mjeseci. Kada je došlo vrijeme, obukla se u novu haljinu, ponijela ekstravagantan poklon i otišla u otmjeni klub u gradu u kojem se održavala proslava. Po dolasku ju je zateklo neočekivano iznenađenje. Mlada žena na ulazu ih je dočekala i odvela do njihovog stola i provjere kaputa. Bilo je uobičajeno da noćni klubovi naplaćuju čuvanje kaputa, ali je Marijana ostala zatečena kada je službenica tražila 200 dinara da joj proveri jaknu. Marijana je izrazila iznenađenje, jer nikada ranije nije čula da svadbe naplaćuju ček kaputa. Ipak, slegnula je ramenima i bez oklevanja pristala da plati 200 dinara. Priznala je da ovo nije bio idealan scenario za mladence i spekulisala da je to možda bio zahtev iz bara.

Čim su zauzeli svoja mjesta za stolom, piće je odmah servirano. Djevojke su se radovale noći opuštanja, pa su se svaka od starta odlučila za alkoholno piće. Uživali su u muzici i ugodno se proveli. Međutim, njihova euforija je kratko trajala jer je veče bilo pri kraju razočaravajuće. Dok se grupa spremala za polazak sa svadbenog prijema, prišao im je konobar i zatražio da im se plati račun. Grupa je razmijenila zbunjene poglede, a Marijanino lice je problijedjelo kada je shvatila da se, uprkos tome što je bila gosti na vjenčanju i donijela poklon, od nje očekivalo da plati i jaknu i piće. “Bila sam potpuno zatečena”, rekla je. Nakon što je konobar predočio račun, otkriveno je da je ukupna cena pića koje je konzumirala grupa od šest osoba 17.800 dinara.

Gledajući mladence i prisutne oko nas, shvatila sam da je račun stigao i da nemamo dovoljno novca da ga platimo. Bilo je teško povjerovati da se ovo zaista događa. Užurbano smo skupili novčanike i spojili sredstva da pokrijemo račun. Bez riječi smo žurno napustili mjesto događaja. Marijana je kasnije otkrila da nas je šok situacije na trenutak ostavio bez teksta. Nakon vjenčanja, mlada je pružila ruku kako bi izrazila zahvalnost za naše prisustvo i divan poklon koji smo dali njoj i njenom supružniku, raskošnu sliku. Iako su priznali da je slika dodala ljepotu njihovom životnom prostoru, nije bilo riječi o kompenzaciji za piće na vjenčanju.

Preporučujemo