Nju danas smatraju jednom od najtalentovanijih ali i najljepših glumica u regiji. Sloboda Mićalović, renomirana srpska glumica, rođena je u Leskovcu 1984. godine. Potječe iz obitelji umjetnika, čiji je otac Dragan bio glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu, a majka Milica frizerka. Sloboda ima dvoje braće i sestara – mlađu sestru Draganu, koja je također glumica, i stariju sestru Mirjanu, koja ima uspješnu karijeru menadžerice. Naime, Sloboda je udata za poznatog glumca Vojina Ćetkovića. Zanimljivo, jedinstveno ime dala joj je otac koji je glumio u monodrami posvećenoj herojskom liku Ive Lole Ribara. Likova se zaručnica zvala Sloboda, a iako je Sloboda u početku više voljela da je zovu Boba, zavoljela je svoje ime nakon što je pročitala iskreno pismo koje je junak napisao svojoj imenjakinji.

Kad je Sloboda imala samo sedam godina, duboko se divila televizijskim programima koje je vodio Branko Kockica. U to je vrijeme imala izvanrednu priliku osobno ga upoznati. Predstavljajući se kao nova novinarka, napravila je intervju s glumcem koji je izrazio divljenje njezinom talentu. Poduzevši odlučnu akciju, donijela je odluku da nakon bombardiranja 1999. s ocem dođe u Beograd kako bi polagala prijemni ispit za Fakultet dramskih umjetnosti. Unatoč izazovima koje je predstavljala oštećena željeznica, uništeni mostovi i nedostatak autobusnog prijevoza, izdržali su 12-satno putovanje vlakom kako bi stigli na odredište. Odlučno je uspješno položila prvi ispit i upisala se u razred profesora Predraga Bajčetića i Anite Mančić. U početku se privikavanje na život u užurbanom gradu bez njezine obitelji pokazalo kao zastrašujući zadatak. Bilo je trenutaka kad se osjećala shrvano i kad je razmišljala o odustajanju i povratku kući. No, profesorica je, osjetivši njezinu sumnju, poduzela mjere da je zadrži na satu glume do ponoći, zbog čega je propustila sve autobuse za maturalnu večer u Leskovcu. Iako u početku ljuta, kasnije je shvatila da su njegovi postupci možda bili razlog zašto je ostala u Beogradu. Tamo je boravila kao podstanar uz najboljeg prijatelja Zorana Bečića.

Slobodina prva značajnija prilika ukazala se kada je dobila ulogu u kazališnoj predstavi “Koštana” Bore Stankovića. Tijekom treće godine studija redatelj Zdravko Šotra ju je pozvao na audiciju za njegov nadolazeći film “Zona Zamfirova”. I Sloboda i njena kolegica Katarina Radivojević borile su se za ulogu Zone, koja je na kraju pripala Katarini. No, Sloboda je pokazala svoj izniman talent utjelovivši sporednu ulogu Zonine služavke Vaske i zadivljujućom izvedbom pjesme Stanka mi bolna legnala.

Proteklih dana glavna tema rasprave bila je odluka Slobode Mićalović da se povuče s društvenih mreža. Naime, glumica je izrazila želju da se distancira od osoba za koje smatra da ne odgovaraju njezinoj razini stasa. “Borim se shvatiti tu ideju u svom umu. Zašto bih izabrala biti u društvu nekoga tko, iz moje osobne perspektive (iako priznajem mogućnost da griješim), ne posjeduje kvalifikacije školovanja, obrazovanja, uvažavanja , ili osjećaj svrhe u životu koji bi opravdao njihovu prisutnost u tom određenom okruženju? I nadalje, zašto bih sada dijelila isti fizički prostor s njima?” upitala je Sloboda. Čini mi se da je povlačenje najprikladnija opcija za mene, iako je nesretna. Ima onih koji nas intelektualce mogu osuđivati ​​što ne govorimo, ali dolazi jedno mučno razdoblje u kojem je šutnja nužna – pojasnila je Mićalović u intervjuu za “Novu S”. Glumica se suočila s oštrim reakcijama i negativnim komentarima nakon što je otvoreno iznijela svoj stav o dojenju. Sloboda se zapitala zašto su neke žene postale protivnice sebi sličnima, posebno kada je u pitanju dojenje. Kao netko tko je mogao dojiti samo do petog mjeseca, suosjeća sa ženama koje odluče ne dojiti ili ne mogu dojiti. Zbunjujuće joj je zašto postoji osuda prema onima koje doje.

Suosjećam s majkama koje žele dojiti, ali ne mogu proizvesti mlijeko, jer pokušavam razumjeti njihovu situaciju. Svaki pojedinac ima svoj stav, pa tako i žene koje odluče ne dojiti vlastitu djecu, te je u ovom trenutku suvišno bilo koga napadati ili kritizirati. Ove izjave glumica je dala tijekom svog pojavljivanja u podcastu “Simply Parent”, a nakon žestokih reakcija koje je dobila, ponudila je ispriku. S iskrenim žaljenjem upućujem isprike svim ženama na koje je to negativno utjecalo. Nalazimo se u izazovnoj eri u kojoj je izražavanje ograničeno, ili alternativno, u kojoj je pojedincima dana neograničena sloboda govora, bez obzira na njihove kvalifikacije. Glumica je prenijela taj osjećaj uz hashtag:  „Žena ženi mora biti prijatelj“. 

Preporučujemo