Nadaleko cijenjena kao jedan od prirodno najsjajnijih vokala u zemlji, Ilda Šaulić svoje izvanredne muzičke sposobnosti duguje svom ocu Šabanu Šauliću. Od njega je naime naslijedila talenat za pjevanje što i  sama uviejk ističe.  Prije nego što je započela svoju muzičku karijeru, Ilda se aktivno bavila raznim sportovima.

 

Rođena 8. decembra 1978. godine u Beogradu, završila je Višu ekonomsku školu u istom gradu. Tenis je od malih nogu postao značajan dio njenog života; počela je da igra sa šest godina i bila je jedna od 500-600 igračica na VTA listi. Inspiracija joj je bila niko drugi do legendarna teniserka Monika Seleš. Provela je dosta vremena putujući i pohađajući kampove širom Evrope i Amerike. Dok je diplomu srednje škole stekla na pola radnog vremena u Švajcarskoj, propustila je prisustvo mature. Međutim, u dobi od 18 godina zahtjevan tempo njenog života postao je preveliki, pa je odlučila da odustane od tenisa.

Uprkos svom intenzivnom treningu i izuzetnim dostignućima u teniskom sportu, Ilda je donela hrabru odluku da nastavi karijeru u pevanju, uprkos prigovorima njenog oca. U ljeto 2008. objavila je svoj prvi singl, koji se pokazao kao veliki hit koji je i danas nadaleko poznat. Pesma nosi naziv „Stani, dušo, da te ispratim. Uprkos čestim Šabanovim odsustvima, Goca je ostala nepokolebljivo posvećena deci pod njenom brigom. Uložila je sve napore da ih uputi na ispravan tok akcije i vršila je kontrolu nad njima kad god je to bilo moguće.

Dok smo odrastali, naš tata često nije bio tu, ostavljajući mamu da preuzme ulogu oba roditelja. Bila je alfa i omega u domaćinstvu i imala je vrlo strog roditeljski stil. Sanela i ja bismo ponekad upadali u tipične tinejdžerske nestašluke, ali bilo je gotovo nemoguće nešto sakriti od naše mame. Iako smo bili izuzetni studenti, ona je utorkom prisustvovala svakom sastanku otvorenih vrata kako bi bila informisana. Uvijek je bilo bolje priznati joj da je pobjegla od kuće nego da te uhvati škola. Pjevačica se prisjetila dinamike između njenih roditelja, posebno uloge njenog oca kao autoriteta. Uprkos uverenju da je neće disciplinovati, priznala je da je njegovo smireno držanje više zastrašivalo od vikanja njene majke. Pevačica je izrazila želju da jednog dana oponaša veštinu svoje majke u oblikovanju percepcije vlastitog deteta o autoritetima. Postoji ograničen broj vokala koji su se suzdržali od mijenjanja svog izgleda korištenjem kozmetičkih procedur a Ilda je jedna od njih. Od brojnih pjevačica u industriji, samo nekolicina može tvrditi da posjeduje potpuno prirodan izgled. Izdvaja se od ostalih svojih vršnjaka, jer je odbila da popusti pritisku prilagođavanja aktuelnom trendu podvrgavanja estetskim operacijama i zahvatima. Njeno prisustvo na sceni je veoma cenjeno, a među savremenicima se smatra izuzetnom damom.

Preporučujemo