Životne priče mogu biti jako neobične i teške a ova koju vam donosimo danas je posebna. U dubini Kupreške gore, u neukroćenoj divljini, Sofa i Joka borave u osami, poput para vukova. Posjeduju muški jezik i posjeduju superiornu radnu etiku u usporedbi s bilo kojim muškarcem! Sofa znalački upravlja traktorom, motociklom cijepa drva, bez muke vuče, prevozi i obavlja razne poslove kako u šumi i štali, tako i na livadi. Sofa je dobro upućena u svaki zamislivi posao.

 

Starija Joka, koja tvrdi da joj je otac zabranio školovanje, a  po izgledu i okolnostima ima identične osobine kao i njena sestra. Inače bi postigla veliki uspjeh, pa čak i upisala cijenjeni Pravni fakultet. Njezin izniman intelekt nije zahtijevao ponavljanje od učitelja; upila je i zadržala svaku informaciju iz prvog susreta. Unatoč izvanrednom završetku školovanja, ono se pokazalo nedostatnim za osiguranje zaposlenja ili mirovine. Nadalje, nema beneficije socijalnog osiguranja i pristup zdravstvenoj skrbi. Od svog rođenja sestre su   živjele  u izolaciji, brinući se za svog oca tijekom njegovog vremena na Zemlji. Odlučile su ne stupiti u brak, a tragično, njihov bratNedeljko doživio je smrt od ruke druge osobe 1996. godine. Srećom, njegova supruga i potomci podnijeli su ovaj gubitak i uspjeli napredovati, krenuvši na put obrazovanja, osiguravajući posao, i osnivanje vlastitih obitelji. Kao rezultat toga,sestre  sada imaju zadovoljstvo imati i nećakinju i djecu u njihovom životu.

Joka je cijeli svoj život neumorno radila kako bi osigurala financijsku stabilnost, budući da nema drugu valutu i bez dugova. Nažalost, nema nagrada za posjedovanje krave samice, ali iznenađujuće, pojedinci koji žive u stanovima dobivaju poticaje za držanje kućnih ljubimaca. Joka je poznata po svojoj otvorenoj naravi, nikad ne suspreže svoje misli i slobodno govori u kameru. Sofa je, pak, upozorava da bude tiha, naziva je “ludom” i ispituje tko bi joj osigurao potrebnu opremu. Unatoč ogromnom nenaseljenom terenu u Gornjem Vukovskom kod Kupresa, ovi izdržljivi pojedinci odbili su se predati. Hrabro su preuzeli inicijativu da povrate svoje domove, koji su bili desetkovani i pretvoreni u ruševine tijekom sukoba 1990-ih. U cijelom selu društvo im pravi samo jedna usamljena starica, koja ima više od 80 godina, kao jedina pratnja.

Dvije sestre posjeduju stado stoke i posjeduju izvanredne vještine u umijeću pravljenja sira. Sofa, jedna od sestara, upravlja traktorom, obavlja poslove kao što su oranje polja, baliranje sijena, pa čak i rukuje motornom pilom za rezanje drva. Unatoč udaljenom položaju, ove snalažljive žene privlače kupce stoke koji ih traže radi trgovine. Nakon što završi svoje dnevne zadatke, koji obično oduzimaju nevjerojatnih 15-16 sati njegovog vremena, Sofa uzima trenutak da se opusti u mirnom ambijentu vanjske blagovaonice. S čašicom rakije u ruci prepušta se ritualu motanja duhana i paljenja mirisne cigare. U ruralnim područjima radno opterećenje je konstantno i zahtjevno, ali unatoč izazovima, postoji osjećaj mentalnog pomlađivanja i autonomije. Sofa izražava da biti sam svoj šef eliminira mogućnost da budete iskorišteni. Također napominje da spava samo 4-5 sati, za što vjeruje da je korisnije od punih 12 sati sna. Sofa posjeduje veliku širinu znanja, sposobna se uhvatiti u koštac sa svakim zadatkom koji joj se nađe na putu. Moglo bi se pretpostaviti da je tu stručnost stekla formalnim obrazovanjem, ali ta bi pretpostavka bila ozbiljno netočna.

Preporučujemo