Budući da se virusi nekontrolirano šire, nije neuobičajeno da pojedinci razviju kašalj koji može potrajati dulje vrijeme, čija ozbiljnost određuje kliničku sliku. Postoji određeni segment populacije, kako u svijetu tako iu zemlji, koji doživljava uporan kašalj koji traje od dva do tri tjedna. Kako javljaju naši izvori, ovaj kašalj obično počinje s pojavom obične prehlade, a često ga prati temperatura, iako ne uvijek. Primarna zabrinutost koju pojedinci izražavaju je produljeno trajanje ovog simptoma. U većini slučajeva se radi o velikom ili magarećem kašlju.

 

Medicinski stručnjaci kao potencijalne uzroke ove pojave pripisuju pad kolektivnog imuniteta, prevalenciju virusa, zagađenje zraka, alergije, astmu i razne druge čimbenike.Aleksandra S. u Beogradu prepričava svoje iskustvo kašlja koji je trajao 20 dana, što je dosad neviđena pojava u njenom životu. Budući da je bila astmatičarka, morala je pribjeći korištenju inhalatora uz redovitu pumpicu. Direktor Klinike za pulmologiju KCS-a dr Mihailo Stjepanović u razgovoru za Telegraf ističe pojavu virusa kao uzrok tegoba s kašljem, posebno naglašavajući da se kod osoba s popratnim bolestima kašalj može dugo trajati.

 

Virusi su široko rasprostranjeni, što dovodi do razvoja upornog kašlja koji može varirati u jačini i trajanju. Kada se simptomi pojave, neophodno je potražiti liječničku pomoć kako bi se dobio odgovarajući tretman. Ako se utvrdi bakterijska infekcija, propisat će se antibiotici, no ako se utvrdi da je virusna, pristup će biti drugačiji. Važno je ne pretpostaviti odmah da je kašalj uzrokovan hripavcem, jer to nije prevladavajuće stanje, iako postoje izolirani slučajevi. Pojedinci s temeljnim zdravstvenim problemima, poput astme, bolesti srca ili raka, mogu doživjeti dugotrajan kašalj, kako je objasnio liječnik. Prema intervjuu dr. Saše Milićevića za Telegraf, dominantni uzrok trenutnog kašlja je virusne prirode i obično traje dva do tri tjedna. Iako ne vjeruje da se virusni kašalj može zamijeniti za hripavac u izoliranim slučajevima, naglašava važnost traženja liječničkog savjeta umjesto nagađanja.

 

Dr. Milićević pojašnjava da, iako nema definitivnih pravila, važno je ne odbaciti uporan kašalj samo kao hripavac, bez obzira radi li se o djetetu ili odrasloj osobi. Cijepljenje kod djece može rezultirati blažim oblikom bolesti ako se doista radi o hripavcu. Međutim, treba biti oprezan s odraslim osobama, osobito onima koji su stariji ili imaju neke osnovne zdravstvene probleme. Ovakve pojave se događaju svakih pet-šest godina, pa je dr. Milićević smatra globalno promatranom pojavom. Nadalje, smatra da nam je kolektivni imunitet slabiji te ističe da je potrebno pristupiti rješavanju ovog problema. Prema riječima liječnika, neophodno je liječiti svaki kašalj koji traje dulje od 10 dana, bez obzira na prisutnost osnovnih simptoma ili ne. Prevalencija dugotrajnog kašlja globalni je problem, kao što pokazuje mnoštvo videozapisa koji kruže platformama društvenih medija.

Preporučujemo