U današnj emoderno doba čini se da porodica kao institucija gubi sve više na značaju. Povijesno gledano, osobe koje su navršile dvadeset pet godina, a da nisu bile u braku, obično su se nazivale neženjama ili usidjelicama. Ipak, trenutni krajolik doživio je znatnu promjenu, a tek se mali dio njih odlučuje za brak u svojim dvadesetima. Posljedično, znatan dio stanovništva ostaje neoženjen iu svojim tridesetima. Odgađanje braka kod muškaraca može se pripisati zaštitnom učinku roditelja i njihovom nedovoljno razvijenom osjećaju zrelosti i spremnosti na obveze i zahtjeve obiteljskog života. Ove osobe sebe još uvijek doživljavaju premladima da bi preuzele bračnu obvezu i voljno prihvaćaju ograničenja koja ono donosi.

Čak i ako muškarac nije oženjen, možda je doživio negativnu dugotrajnu vezu koja je završila nepovoljno. Ovo iskustvo u njemu ulijeva strah od potencijalnih odgovornosti koje brak može donijeti, zbog čega ga izbjegava. Majke, koje su obično primarne utjecajne osobe, posjeduju moć spriječiti muškarčev uspjeh u njegovim romantičnim težnjama. Postupno odbacuju žene koje on uvodi u njihov život ili suptilno sugeriraju da određena žena nije prava za njega. Ove majke često kažu: “Nijedna žena nije dovoljno dobra za mog sina.” Kako vrijeme prolazi, majka koja pretjerano kontrolira potencijalne partnere tjera od svog sina, a tek su rijetke žene spremne izravno se suprotstaviti majci potencijalnog mladoženje. Stvarnost je takva da pojam istinskog obožavanja samoće nije plod mašte. Postoje pojedinci koji pronalaze udobnost u samotnjačkom životu, uživajući u slobodi da bez ikakvih prepreka slijede svoje ambicije i snove. Ova je sklonost osobito česta među osobama u dobi od 45 do 50 godina, jer su već uspostavile vlastite rutine i ne žele tolerirati bilo kakve smetnje ili uplitanja u njihov život. Posljedično, oni izvlače zadovoljstvo iz vlastite prisutnosti i nemaju žudnju za društvom i odgovornostima koje prate brak.

Povijesno gledano, postojala je jasna dihotomija u dinamici između muškaraca i žena, pri čemu su muškarci primarno odgovorni za financijsku skrb, a žene za kućanske dužnosti. Ipak, u suvremenom društvu muškarci su stekli veći stupanj samopouzdanja i kompetencije u zadacima kao što su kulinarstvo, pranje rublja i briga o odjeći. Posljedično, oni više ne ovise o ženama u ispunjavanju ovih obveza, što rezultira preispitivanjem značaja koji se pripisuje bračnom životu. Uobičajena nevolja s kojom se suočavaju muškarci koji žele osnovati obitelj je njihov nedostatak potrebne stručnosti i sposobnosti da pronađu i privuku potencijalnu partnericu. Susreću se s poteškoćama u preuzimanju dominantne uloge i uspostavljanju veza sa ženama, nesigurni kako se predstaviti. Kao rezultat toga, te se osobe rijetko nalaze u ispunjavajućim romantičnim vezama, a čak i ako se nađu, takve su veze često kratkotrajne. Nakon što pojedinac navrši trideset godina, proces upoznavanja počinje poprimati obilježja profesionalnog razgovora za posao.

 

Iako može pružiti užitak, pothvat se nedvojbeno isplati. Oni u svojim tridesetima imaju izrazito razumijevanje svojih preferencija kada traže romantičnog suputnika. Proces upoznavanja može se usporediti s formalnim razgovorom za posao, budući da pojedinci pomno procjenjuju potencijalne prednosti i nedostatke potencijalnih partnera. Upravo zbog toga predstavlja težak zadatak pronaći kompatibilnu osobu s kojom se može izgraditi snažna veza i njegovati zadovoljavajući život. Ako ste umorni od samotničkog života neženja i nedostatka ženskog društva, konzultacija s psihologom može se pokazati korisnom.

Preporučujemo