Oni koji su rođeni u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji imaju na ramenu ožilajk u obliku pečata koji je posljedica vakcinacije. Tada su neke vakcine bile obavezne i nije se davala mogućnost roditeljima da biraju niti su oni to željeli jer se vjerovalo u nauku. U posljednje vrijeme došlo je do značajnog porasta interesovanja za ovu temu, uglavnom zbog očiglednog nedostatka ove jedinstvene karakteristike kod mlađih generacija.

 

Davanjem BSŽ vakcine novorođenčadi u ranom stadiju, značajno se smanjuje rizik od razvoja teških oblika tuberkuloze, čime se utvrđuje kao izuzetno sigurna vakcina. Uobičajeno, formiranje ožiljaka kao rezultat BSŽ vakcinacije događa se otprilike jedan do dva mjeseca nakon primjene cjepiva. Nije neuobičajeno u šali komentarisati pojedince sa Balkana i njihove prepoznatljive osobine. Jedna takva karakteristika je prisustvo ožiljka koji je za sobom ostavila BSŽ vakcina.

 

U prvih 24-48 sati nakon rođenja, novorođenče prima BSŽ vakcinu, koja služi kao inicijalna zaštita od tuberkuloze. Primijenjena intrakutanom injekcijom, ova vakcina je posebno usmjerena na gornju trećinu lijeve nadlaktice. Nakon primjene vakcine, papula sa blagom crvenkastom nijansom obično se pojavljuje za otprilike 2-3 sedmice. Važno je napomenuti da se kod oko 10 posto djece ova papula može razviti u gnojni stadij, što na kraju dovodi do stvaranja ožiljka u naredna 1-2 mjeseca.

Formiranje malog ožiljka na mjestu vakcinacije kod većine djece često prođe nezapaženo. Obično se prisustvo ožiljka procjenjuje u vremenskom okviru od 4-6 mjeseci nakon imunizacije. Vrijedi napomenuti da se formiranje ožiljaka javlja kod manje od 10 posto djece. Na osnovu uputa određenih medicinskih stručnjaka, preporučljivo je davati dodatnu vakcinaciju novorođenčadi bez vidljivih ožiljaka do navršene jedne godine života. Vakcina se ne preporučuje za djecu stariju od 12 mjeseci koja nemaju ožiljak, jer trenutno nema adekvatnih dokaza koji bi podržali njenu efikasnost i zaštitne prednosti koje može pružiti. Trenutno su dostupni ograničeni dokazi o prednostima revakcinacije kod djece mlađe od 12 mjeseci koja su prethodno vakcinisana.

Preporučujemo