Božićni post počinje u utorak i trajat će 40 dana. Ima dvije kritične komponente, fizičku i duhovnu, koje svećenik ističe kao jednako značajne i ne smiju se zanemariti. Prema propisima posta i nauku svetog Ivana Zlatoustog, tjelesni post, koji se odnosi na uzdržavanje od hrane životinjskog podrijetla, uzalud je ako nije uparen s duhovnim postom. Vrijeme posta se treba iskoristit da naše tijelo i dušu očistimo od grijeha.

Sveti Ivan Zlatousti jednom je rekao: “Nemojte se samo hvaliti svojim fizičkim žrtvama, kao što su dugotrajni post, suzdržavanje od određene hrane i pića i nošenje grube odjeće. Umjesto toga, razmislite o tome jeste li doista postigli unutarnji mir i jeste li ste naučili ostati smireni pred ljutnjom i agresijom Ako u sebi nastavite gajiti gorčinu i neprijateljstvo, čemu služi kažnjavanje vašeg fizičkog tijela?Obdržavanje božićnog posta slijedi primjer samog Isusa Krista. Izvorno je trajalo samo sedam dana. No, Svekršćanski sabor 1166. godine odredio je da se post ubuduće produži na 40 dana. Unatoč tome, osobama koje se zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu suzdržati od konzumiranja životinjskih proizvoda 40 dana dopušteno je pridržavati se “malog posta” u trajanju od sedam dana. U našoj zajednici postoji dugotrajna nesigurnost: smatra li se grešnicima one koji ne odluče postiti?

Naši su životi opterećeni stalnim grijehom, jer postajemo previše vezani za naše osnovne potrebe kao što su hrana, odmor i slobodno vrijeme, pretvarajući ih u idole. To rezultira razuzdanim životom. Da bismo omogućili našem duhu da diše, moramo svakodnevno postiti. Čovjek koji zanemaruje post ne čini nužno grijeh; međutim, on ne pomaže sebi u svojoj potrazi da se oslobodi stiska grijeha. Post je jedan od mnogih načina oslobađanja od grijeha. Kako pojašnjava o. Gojko Perović, čovjekova duša i tijelo čiste se od grijeha kada se svjesno potrudi da posti. Urođena priroda čovjeka nije svetost. Ustrajnost je ključna u težnji prema ovom idealu. Pozitivno raspoloženje od prethodnog dana ne jamči jutro bez problema. Zbog toga je važno svaki dan neprestano nastojati osloboditi se grijeha. Post je korisna praksa jer pomaže u oslobađanju od grijeha. Prema njegovim riječima, on nam daje smjernice na putu kojim trebamo ići.

“Uvijek treba biti spreman za iznenadni dolazak Gospodina, jer neće biti vremena za oslobađanje od grijeha. Imperativ je svaki dan raditi na oslobađanju od grijeha. U tome je vrijednost posta, jer on trenira osloboditi dušu od strasti i ojačati čovjekovu hrabrost u Gospodaru, a to je, zaključio je, bitno za sve vjernike.

Preporučujemo