Na žalost u posljednje vrijeme imamo sve više ovakvih tužnih priča. Šemso Ibrahimović, 88-godišnjak iz Bosne, doživio je tragičnu sudbinu u svom životu. U suzama se prisjeća kako nikada nije očekivao da će mu se život tako promijeniti. Uprkos tome što je bio vrijedan i vješt radnik, borio se da izdržava svoju porodicu i često je zanemarivao svoje potrebe. Čovek, koji je početkom jula proslavio 88. rođendan, svoju priču počinje suzama i jecajima govoreći: „Ako ikada poželite nekoga da opsujete, zakunite se da u njegovom domu nikada neće biti mira, jer sam ja to proživeo. ” Odrastao je u oskudici, a nakon rata se borio da preživi. Od trenutka kada se rodio, morao je da se bori za opstanak, žudeći za danom koji može da obezbedi sebi i najmilijima.

 

Slučajevi tako duboke bijede su rijetki u ovom svijetu. Tokom zimske sezone bio sam primoran da idem bez obuće i hranim se ostacima kukuruza. Nakon mnogo truda i odlučnosti, konačno je uspostavio temelje za bolji život i ušao u brak s velikim nadama za budućnost. Uprkos tome, ubrzo je shvatio da njegova supružnica ima inherentni slučaj šizofrenije, činjenicu koju u početku nije prepoznao. Žena je rodila ukupno četvero djece, od kojih je dvoje biološki njeno, dok drugo dvoje nisu. Stanje njene ćerke zadalo joj je velike patnje, ali nije mogla da je smesti u ustanovu zbog opštinskih propisa. Kćerka se nedavno dva mjeseca liječila u Zenici, gdje je ljekar utvrdio da još nije spremna da se vrati kući, ali to nije najteži slučaj. Nakon incidenta u kojem je ćerka pokušala da naudi majci, odvedena je privezana. Žena se žali na teškoće da svjedoči svemu ovome i svoje slomljeno srce izražava kroz suze koje se ne mogu zaustaviti.

Uprkos molbama medicinskog osoblja, oni su se oglušili o njegovu želju i otpustili su je iz bolnice nakon kratkog lečenja. Šemso priča kako joj je dao drva za grijanje tokom zime, ali je ona odbila da založi vatru i nekako je preživjela hladnoću. Osim toga, donosio joj je hranu, ali je ona to odbila. Šemso se žali da ga nikada nije posjetila kada je bio teško bolestan, a sada mora da nosi kateter.Protagonista priče suočio se sa značajnim izazovima u svom privatnom životu, posebno u vezi sa svojom suprugom. Koristeći ucjenu kao polugu, uspjela je da ga izbaci iz njihovog glavnog prebivališta i on je prebačen u pomoćnu zgradu na period od sedam godina. Vrijedi napomenuti da mu za to vrijeme niko od članova porodice nije došao u posjetu. Uz to, protagonista je ispričao da je imao sina koji je tragično preminuo u kanalu. Za svog sina je napravio radionicu za popravku automobila, ali je njihov odnos bio pun napetosti i nasilja. Protagonista je ispričao da ga je rođeni sin umalo dva puta ubio, jer je intervenisao da zaštiti ženu svog sina od nasilja u porodici. Protagonista se osećao toliko nesigurno da je potražio utočište po srpskim selima, kako ne bi bio ubijen od krvi i mesa. Sve vreme, njegova supruga je stala na stranu njihovog sina, što je dodatno pogoršalo tragediju njihove porodične dinamike.

 

Stari dani ne donose mir. Jedno od mojih najvećih dostignuća bila je izgradnja kuće koja se prostirala na 900 kvadratnih metara. Bio sam vrhunski zaposlenik, specijalizirao sam se za upravljanje velikim bagerom i učio sam tri godine da položim važan ispit. Posjedujem svestranost za rukovanje svim mašinama, osim onih koje se odnose na saobraćaj. Tokom godina, selio sam se pet puta, a od osamdesetih godina moja plata je više nego dovoljna. Posvetio sam se izgradnji i nikad nisam kupio auto, umjesto toga odlučio sam se osloniti na bicikl kako bih povećao produktivnost. Iako možda imam finansijska sredstva, niko nije dostupan da mi ponudi svoju podršku.Padala mu je na pamet ideja da živi u staračkom domu, ali se pokazalo kao i sve komplikovano. Budućnost se činila neizvjesnom i nije bio siguran šta će se sljedeće dogoditi. Petnaest godina ranije o svemu je razgovarao sa svojom djecom. Supruga mu je preminula prije otprilike četiri godine, što mu je donelo sreću jer je on jedini znao kolike je njegove patnje za to vrijeme. Daje sve od sebe da se pripremi za ono što dolazi, ali još uvijek ne može pronaći mir. Njegova trenutna životna situacija je daleko od idealne i nikada nije mario za luksuz, ali živi u stanju haosa i nelagode. Šemso veruje da bi imao bolju sudbinu da je sa drugom ženom. “Tokom svog života, uvijek sam priželjkivao običnu ženu; ništa neobično. Samo neko s kim ću živjeti standardnim životom”, zaključuje Šemso. Nakon što je čuo za Šemsovu tragičnu situaciju, gospodin Kenan iz Austrije pomogao je starijem čovjeku. Otputovao je na Šemsinu lokaciju iz druge zemlje kako bi mu osigurao smještaj.

Preporučujemo