Jugoslovenska kinematografija je imala veliki broj odličnih ostvarenja ponajviše zahvaljujući i sredstvima i trudu koji je ulagan u nju. Međutim ne treba zanemariti ni značaj glumaca i glumica koji su svojim talentmo mnoge serije i filmove učinili nezaboravnim. Danas idemo malo dalje u prošlost i prisjećamo se glumice koju jako dobro pamte pripadnici starijih generacija.

Ljubavni život Ljubice Jović nerijetko je izazivao više interesa od njezinih izvanrednih nastupa, a posebno kada je na pragu osmog desetljeća neočekivano izgovorila znakovito “da”, ostavivši sve zapanjene.

Ljubica Jović, poznata i kao jugoslavenska Marija Šel, od samog je početka svoje karijere osvajala publiku svojim izuzetnim talentom. Njezin debi u glavnoj ulozi na platnu pokazao je njenu briljantnost, potaknuvši kritičare da joj prognoziraju uspon kao jedne od najuglednijih glumica na našim prostorima. Njihova su se predviđanja pokazala točnima, jer su njezina neodoljiva privlačnost i oštar intelekt postali njezina nenadmašna snaga.

Gluma mi nikad nije bila san iz djetinjstva, za razliku od mnogih drugih djevojaka. No, moj se pogled na kazalište promijenio nakon prvog susreta s njim. Težim razvijanju vlastitog jedinstvenog stila, a ne samo oponašanju drugih, kako se Ljubica izrazila ulaskom u glumačke vode.

 

  • Od probojne uloge u filmu “Pukotina raja” do danas stvorila je karijeru vrijednu divljenja, a i u devetom desetljeću marljivo radi.

Posljednjih godina prisustvo ovog talentiranog pojedinca vidljivo je u raznim televizijskim serijama kao što su “Kud puklo da puklo”, “Ponos Ratkajevih” i “Najbolje godine”. No, njezina glumačka karijera seže još u vrijeme Jugoslavije, gdje je svoje umijeće pokazala u ostvarenjima poput “U registratura”, “Fiškal”, “Gorčina u grlu”, te brojnim drugim serijama i TV filmovima od kasnih pedesetih do sedamdesetih godina. Naime, njezini uspjesi na kazališnoj pozornici pobrali su još više priznanja, jer samo njezino prisustvo izaziva gromoglasan pljesak i ovacije.

Budući da sam bio uključen u cjelokupnu evoluciju televizije od njezinih početaka 1956., kada su prijenosi uživo nekoliko godina bili norma, iz prve sam ruke svjedočio opsežnim pripremama i preciznoj pažnji posvećenoj detaljima potrebnima za kadriranje snimaka s tri elektroničke kamere.

Za to vrijeme sve emisije i serije snimane su isključivo u crno-bijeloj tehnici. Tek u “U registraturi” prva serija je snimljena u boji. Od tada je napredak u televizijskoj tehnologiji bio golem. No, kako je naglasila, posvećena sam nastavku svog rada u industriji sve dok postoji potražnja za mojim uslugama.

 

  • Rođena 20. travnja 1936. u Banjoj Luci, kasnije je pohađala Gimnaziju u Karlovcu. Njezin glumački put započeo je u Studiju mladih karlovačkog kazališta, gdje je ostvarila svoju prvu ulogu Majke Tile u “Plavoj ptici”. Nakon toga nastavila je studij glume na Kazališnoj akademiji u Zagrebu te se s vremenom pridružila cijenjenom Zagrebačkom dramskom kazalištu.

Što se osobnog života tiče, Ljubica je prvi brak doživjela još kao studentica, prihvativši prosidbu voditelja Saše Zalepugina, a nakon toga i kratki brak s glazbenikom.

Godine 2005. između nje i Fedora Čapeka, osobe s kojom se poznavala još iz studentskih dana, procvala je duboka ljubav. Veličina te ljubavi očita je u njezinom izboru da po treći put krene na neobično putovanje u nevjerojatnoj dobi od 69 godina.

Živeći u neposrednoj blizini Züricha, neizmjerno joj je zadovoljstvo preuzeti ulogu bake, iako nema vlastitu biološku djecu. Fedorova unuka postala joj je poput obitelji i ona njeguje tu posebnu vezu.

Preporučujemo