Bračni par, koji su i inače roditelji djevojke, pokušava nadoknaditi nedostatak njenog obrazovanja ulagajući novac i pružajući podršku, ali unatoč tome, ona odbija upisati se na fakultet. Je li ova formulacija tačna? U tim situacijama, moj otac bi zauzeo sjedalo, opremljen olovkom i papirom, pa bi pažljivo dokumentirao sve za TikTok. Njegov odabir izazvao je živu raspravu i niz proturječnih stajališta, ali on je uporno ostajao uvjeren da je pronašao rješenje za poticanje zanimanja i obrazovanja. U Eriku i Kodiju, Teksas, odlučili su nametnuti svojoj 19-godišnjoj kćeri, koja slučajno živi u istoj kući u kojoj je rođena, mjesečni najam od 200 dolara zbog njezinog lošeg akademskog uspjeha.Majčino neslaganje s odlukom bilo je očekivano, budući da je smatrala da je to hladan izbor. No, otac nije bio voljan ući u bilo kakvu raspravu o tome.

 

 

Umjesto toga, postavljajući javno pitanje, nastavio je sastavljati popis opcija: Ako odluči konzumirati hranu iz našeg hladnjaka, morat će plaćati mjesečnu naknadu od 300 dolara; međutim, ako se odluči samostalno opskrbiti hranom, trošak će se smanjiti na 200 dolara.Osim toga, iznio je uvjerenje da je mjesečni iznos od 200-300 dolara za osnovne životne troškove, ne računajući obrazovanje, previsok. Kao odgovor na to, odlučio je uvesti plaćanje stanarine, a na taj prijedlog je na kraju pristala. Njegova supruga je naglasila korisnost školovanja za cjelokupni život njihove kćeri. Kada su zatražena mišljenja roditelja, dobiveni su raznoliki komentari njihovih kolega roditelja. U situaciji kada je odlučeno da se dijete donese na svijet, postavlja se pitanje: gdje drugdje nego u dom roditelja dijete treba otići? Prije dvadeset godina, moja majka je inzistirala na mjesečnom doprinosu od 500 dolara kako bih živio s njom.

 

 

Fakultet predstavlja autonomnu jedinicu unutar sveučilišta, specifičnu obrazovnu instituciju gdje se polaznici kroz studije različitih područja određene znanstvene discipline usavršavaju. Nakon uspješnog završetka školovanja, fakultet dodjeljuje diplome ili certifikate polaznicima, pružajući im potvrdu o sticanju određenog stručnog naziva u istraživanom području, kao što su diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani matematičar, diplomirani ekonomist i slično. U službenim dokumentima, fakultet se često označava kao visokoškolska institucija. Srednjovjekovni Univerzitet u Parizu poslužio je kao uzor za većinu kasnijih institucija iste vrste u to doba. Univerzitet je bio organiziran u četiri fakulteta: Teološki fakultet, Pravo, Medicinu i Fakultet umjetnosti. U suvremenom kontekstu, broj fakulteta unutar sveučilišta obično je znatno veći. Novi fakulteti osnivaju se kako bi se bavili proučavanjem specifičnih područja iz prethodno navedenih četiri discipline, te se također osnivaju fakulteti usmjereni na nove akademske discipline koje su se pojavile kasnije, poput inženjeringa i poljoprivrede. Diploma, riječ koja potječe od starogrčkog izraza “presavijeno u dvoje” ili “povelja”, označava svjedodžbe, završne ispite ili postignute titule poput mature ili doktorata, te isprave koje službeno priznaju određeni uspjeh, zasluge ili staž članstva (kao što je počasna diploma). U antici, Grčki pojam “diploma” prvotno se koristio za opisivanje dviju povezanih pločica s ispisanim službenim dokumentom. Tokom vremena, naziv “diploma” prešao je na povelje kojima su pojedincima dodjeljivane određene povlastice. Od 17. stoljeća, diploma se koristi kao naziv za službene isprave koje djeluju kao svjedodžbe. U starom Rimu, isprava napisana na dvostrukim pločicama nazivala se “tabulae duplices”, a Rimski senat (kasnije car) dodjeljivao ju je pojedincima kao potvrdu privilegija ili povjeravao zadatke, potvrđujući odluku vlastitim pečatom. Diplome honestae missionis davale su se isluženim vojnicima kao priznanje za časno obnašanje službe.

 

Preporučujemo